15. 9. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek považuje myšlienku zavedenia časovej opony na programy nevhodné pre deti do 15 rokov za správnu, novelu zákona o vysielaní a retransmisii z dielne nezávislej poslankyne Jany Žitňanskej však nepodporí."Tento návrh je technicky zle vybavený, aj keď tá myšlienka je tam zachytená. Podľa toho, ako to ona predkladá, to nie je celkom dobre realizovateľné. Budem iniciovať, aby sme to v tej forme, v akej je to predložené, neschválili," povedal Jarjabek pre TASR.

Novelu predložila Žitňanská na aktuálnu schôdzu parlamentu. "Tá myšlienka je stará. O tejto problematike sa hovorí dlhodobo, do parlamentu je takýto návrh predložený asi už tretí krát," dodal Jarjabek s tým, že o tejto otázke poslanci neformálne diskutovali už pred štyrmi rokmi s Danielom Krajcerom, ktorý vtedy ešte nebol poslancom a vyjadroval sa k tejto otázke z pohľadu súkromných televízií.
Zmyslom navrhovanej zmeny je dosiahnuť, aby sa programy nevhodné pre deti do 15 rokov mohli vysielať až po 20. hodine večer a v priebehu dňa by sa nesmeli ani reprízovať. Podľa Jarjabka je však potrebné takéto opatrenie koordinovať s českou stranou.
"Jednostrannosťou nevyriešime skoro nič. Súkromné médiá (na Slovensku) prídu o časť reklamy, ktorá sa presunie do Čiech a celá téma násilia, vulgarizmov a neviem čoho všetkého síce nebude v slovenských médiách, ale bude v tých českých, ktoré majú presah na Slovensku," upozornil Jarjabek.

Tému chce preto otvoriť na stretnutí s českými senátormi 24. septembra. Obe krajiny by podľa Jarjabka mali pri zavedení tohto opatrenia postupovať súčasne. Až potom bude možné odpovedať na to, či je vhodné zaviesť takéto opatrenie jednostranne len u nás. "Náš výbor bude jednať s patričným výborom na českej strane, predrokovanie bude s českými senátormi, uvidíme, ako sa na túto problematiku pozerajú oni," povedal pre TASR Jarjabek.

Podobné opatrenie v oblasti televízneho vysielania chce presadiť už do konca tohto roku minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Minister chce predložiť do medzirezortného pripomienkového konania všeobecne platný predpis, ktorý by zakázal vysielanie programov nevhodných pre deti do 15 rokov pred 20.00 h. "Súčasná prax zaraďovania takýchto programov do vysielania je totiž príkladom zneužitia dobrej vôle ministerstva kultúry zo strany vysielateľov," poznamenal podpredseda Smeru-SD Maďarič 11. septembra.

Rezort kultúry sa podľa neho rozhodol pre toto opatrenie pre pretrvávajúcu vulgárnosť napríklad v reality show, ktoré ponúkajú najväčšie komerčné televízie.

Ministerstvo kultúry zároveň vyzvalo širokú verejnosť, predstaviteľov kultúrnej obce, ako aj ústavných činiteľov, aby zaujali stanovisko k obsahu, ktorý v súčasnosti ponúkajú súkromné televízie. Podľa hovorcu rezortu Jozefa Bednára ministerstvo doteraz dostalo množstvo podporných reakcií verejnosti, avšak bolo sklamané zo slabšej odozvy z radov kultúrnej obce.


Copyright © TASR 2012