19. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tuniská vláda oznámila, že prijme dvojicu dekrétov zaručujúcich slobodu médií, ktoré vlani pripravila zvláštna komisia, ale až doteraz ostávali nepovšimnuté.
Opatrenie nasleduje po jednodňovom generálnom štrajku tuniských novinárov, protestujúcich proti zasahovaniu vlády do sektora médií. Štát totiž v poslednom období obsadil množstvo vrcholných funkcií v štátnych médiách svojimi predstaviteľmi, vysvetľuje agentúra AP.
Zvláštna komisia bola v marci 2011 po zvrhnutí diktatúry v Tunisku poverená, aby vypracovala nové pravidlá pre médiá, a svoje návrhy predložila v novembri. Nová vláda vedená umiernenou islamistickou stranou ich odmietla zaviesť do praxe.
Komisia v júli odstúpila a ako dôvod svojho kroku uviedla, že vláda to so slobodou médií nemyslí vážne.
Tuniská vláda oznámila rozhodnutie v stredu večer a jej krok sa vníma ako ústupok novinárom.



Posledné papierové vydanie jedného z najstarších a najznámejších časopisov sveta, amerického týždenníka Newsweek, sa v predaji objaví s dátumom 31. decembra 2012.
Ako dnes informovalo vydavateľstvo Newsweeku v New Yorku, vydávanie klasickej podoby časopisu, ktorý vznikol pred 80 rokmi, končí s koncom tohto roka.
Digitálna podoba časopisu s názvom Newsweek Global bude zameraná na "vysoko mobilných" mienkotvorných čitateľov, ktorí sa chcú v náročnom prostredí niečo dozvedieť o svete, uviedla šéfka Newsweeku Tina Brownová.


Štátna iránska televízia Press TV obvinila  nepriamo Európsku úniu z nerešpektovania slobody prejavu a snahy o umlčanie alternatívnych médií. Súčasne odštartovala internetovú kampaň za "záchranu iránskych staníc v Európe vysielajúcich v anglickom jazyku".

Distributéra signálu, spoločnosť Eutelsat, obvinila Press TV na svojej internetovej stránke z "flagrantného porušenia slobody prejavu" a upozornila, že k zastaveniu šírenia programov ako Press TV, al-Alam, Sahar 1 a 2 či IRIB (Islamic Republic of Iran News Network) došlo na základe nariadenia Európskej komisie. V zdôvodnení vraj uviedla porušovanie ľudských práv Teheránom.
Podľa Press TV sa však odborníci domnievajú, že hnev niektorých európskych krajín vyvolal fakt, že si táto televízia zvolila chúlostivé témy, vrátane protestov proti úsporným balíkom v Európe. "Pozorovatelia sa domnievajú, že EÚ nerešpektuje slobodu prejavu a neváha podniknúť čokoľvek pre umlčanie hlasov alternatívnych médií," citovala agentúra APA stanovisko Press TV.
Úrady v Iráne permanentne zasahujú proti kritickým publikáciám i nepohodlným novinárom. Iba nedávno odsúdili riaditeľa štátnej tlačovej agentúry IRNA v Teheráne na rok väzenia a tri roky zákazu výkonu povolania, pripomenula rakúska tlačová agentúra.


Copyright © TASR 2012


Americký herec Ashton Kutcher nahradil Charlieho Sheena nielen v seriáli Dva a pol chlapa (2003), ale aj na čele rebríčka najlepšie platených televíznych hercov. Podľa odhadov magazínu Forbes si 34-ročný Kutcher od mája 2011 do mája 2012 pripísal na konto 24 miliónov amerických dolárov. A zarobí si pravdepodobne ešte viac, keďže dokázal, že aj bez Sheena môže byť sledovanosť seriálu vysoká. Každú časť si pozrie priemerne 12,4 milióna divákov, čím sa Dva a pol chlapa zaraďuje medzi najsledovanejšie sitkomy americkej televíznej tvorby.
Na druhej priečke rebríčka Forbesu skončil britský herec Hugh Laurie - predstaviteľ mizantropického doktora Housea v rovnomennom seriáli. Ten si za dvanásť mesiacov dokázal prilepšiť o 18 miliónov dolárov. V jeho prípade na rozdiel od Kutchera sa časy na televíznom výslní končia. V máji sa totiž populárny seriál ôsmou sériou definitívne skončil. Na rovnakej úrovni ako on je s 18 miliónmi Ray Romano, ktorého televízne projekty v ostatnom období skončili fiaskom. Napriek tomu ho slušne živí narozprávanie mamuta Mannyho vo filmoch, televíznych rozprávkach a videohrách Doba ľadová.
S 15 miliónmi dolárov nasleduje Alec Baldwin, ktorý naďalej žiari ako Jack Donaghy v seriáli Štúdio 30 Rock (2006). Okrem toho prijal viacero ponúk na účinkovanie vo filmoch. Objavil sa napríklad v snímkach Do Ríma s láskou (2012) či Rock of Ages (2012). Má za sebou rekordne najviac vystúpení v úlohe moderátora populárnej komediálne televíznej šou Saturday Night Live (1975), čím sa mu podarilo poraziť predchádzajúceho držiteľa rekordu Stevea Martina. Pätnásť miliónov si od mája 2011 do mája 2012 pripísal na konto aj Mark Harmon, ktorý je známy najmä ako špeciálny agent Jethro Gibbs z obľúbeného seriálu NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003).





Najlepšie platení televízni herci od mája 2011 do mája 2012:

 

1. Ashton Kutcher - 24 miliónov amerických dolárov
2. Hugh Laurie - 18 miliónov amerických dolárov
2. Ray Romano - 18 miliónov amerických dolárov
3. Alec Baldwin - 15 miliónov amerických dolárov
3. Mark Harmon - 15 miliónov amerických dolárov
4. Tim Allen - 14 miliónov amerických dolárov
5. Jon Cryer - 13 miliónov amerických dolárov
6. Patrick Dempsey - 12 miliónov amerických dolárov
7. Jim Parsons - 8 miliónov amerických dolárov
7. Johnny Galecki - 8 miliónov amerických dolárov
7. Jason Segel - 8 miliónov amerických dolárov 


Americký herec a moderátor Mario Lopez sa bude ženiť pred televíznymi kamerami. Chvíľu, keď matke svojej dvojročnej dcéry Courtney Mazza povie áno, uvidia tisíce televíznych divákov. "Courtney a ja sme šťastní, že sme našli jeden druhého a ďakujeme Bohu za našu krásnu dcérku Giu. S rodinou sa tešíme na oslavu našej svadby a vieme, že televízia TLC je pre nás dokonalý partner, ktorý nám pomôže podeliť sa o našu lásku a náš mimoriadny deň so zvyškom sveta," povedal 39-ročný Lopez v oficiálnom vyhlásení. Dvojhodinový zostrih zo svadby Lopeza uvidia americkí diváci 8. decembra.
Mario Lopez sa preslávil ako A.C. Slater v seriáli Konečne zvoní (1989 - 1993), no zahral si aj v seriáloch Modrý Pacifik (1996 - 2000) či Bohatí a pekní (1987). Účinkuje aj na doskách Broadwaya, no v ostatnom období sa živí predovšetkým ako televízny moderátor. Len prednedávnom sa mu podarilo získať veľmi prestížne moderátorské miesto po boku Khloe Kardashian v speváckej šou The X Factor.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.aceshowbiz.com.




©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.