17. 10. 2012

Zomrela Galina Kopaněva

Zomrela Galina Kopaněva



V utorok zomrela v Prahe vo veku 81 rokov prednej filmová kritička, publicistka, pedagogička a znalkyňa ruskej kultúry Galina Kopaněva. Oznámila to jej rodina. Uznávaná odborníčka na dejiny stredoeurópske a východoeurópske kinematografie stála pri zrode československého hnutia filmových klubov v 60. rokoch a spoluzakladala časopis Film a doba.
Svojimi prednáškami a seminármi Kopaněva formovala kinematografické myslenie niekoľkých generácií domácich tvorcov aj filmových kritikov a historikov. "Svojimi žiakov bola veľmi obľúbená," spomína umelecká poradkyňa karlovarského festivalu Eva Zaoralová.
Pochopiť novú vlnu
Kopaněva sa narodila 26. novembra 1931. V roku 1957 absolvovala filmovú fakultu v Prahe. Odbornými texty aj lektorskú činnosť sa Kopaněva ako generačný súputník režisérov československej "novej vlny" zásadnou mierou zaslúžila o divácke pochopenie týchto snímok. Dlhé roky publikovala napríklad vo Filmu a dobe alebo v kultúrnom dvojtýždenníka A2. V roku 2006 sa podieľala na vzniku zborníku textov Věra Chytilová medzi nami.
Galina Kopaněva bola aj dlhoročnú odbornú poradkyňou Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Tento rok v auguste získala rozhodnutím poľského prezidenta Bronisława Komorowského Rytiersky kríž Rádu za zásluhy Poľskej republike. Stalo sa tak za mimoriadne zásluhy a vynikajúce úspechy dosiahnuté pri rozvoji poľsko-slovenskej kultúrnej spolupráce.
"Poľskú kinematografiu propagovala už v ťažkých časoch totality. Vďaka jej odbornému záujmu o stredoeurópskou filmovú tvorbu má poľská kinematografia každoročne v Karlových Varoch dôležité miesto," uviedol pri odovzdávaní Rádu chargé d'affaires  poľského veľvyslanectva Marek Minarczuk.
Kopaněva bola v rokoch 1964-1976 odbornú redaktorkou časopisu Film a doba, od roku 1977 vyučovala dejiny filmu na Katedre filmovej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Externe prednášala na Filmové fakulte Akadémie múzických umení. Spolupracovala s Asociáciou slovenských filmových klubov na dramaturgickej príprave Letné filmové školy v Uherskom Hradišti a lektorská zaisťovala Seminár ruského filmu vo Veselí nad Moravou.


Copyright © ČTK 2012