20. 10. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela v nedeľu 21.októbra 2012 o desiatej hodine na Dvojke priamy prenos slávnostnej svätej omše z Kostola sv. Cyrila a Metoda v Terchovej, počas ktorej bude blahoslavený Ján Pavol II. vyhlásený za patróna Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách.
 Slávnosti predsedá ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek, koncelebrovať budú apoštolský nuncius v SR, arcibiskup Mons. Mário Gioradana, generálny vikár ordinariátu Mons. František Počurek, správca farnosti v Terchovej páter Pavol Kruták SVD a ďalší kňazi z okolia i ordinariátu. Liutrgiu sprevádza Spevácky zbor farnosti Terchová pod vedením dirigenta Rudolfa Patrnčiaka, Terchovská muzika – Terchovci, na organe hrajú Janka Patrnčiaková a Zuzana Patrnčiaková. Na záver bohoslužby odznie modlitba litánií k bl. Jánovi Pavlovi II. v podaní speváckeho zboru Ženy spod Rozsutca a bude požehnaná záchranárska výstroj.
 O Karolovi Wojtylovi je známe, že miloval hory a rád do nich chodieval. Za sprievodu horských záchranárov zavítal i do Vysokých Tatier. Na záver návštevy Slovenska v roku 1995 povedal, že „Vysoké Tatry, také drahé srdcu Slovákov i Poliakov, nerozdeľujú, ale spájajú dva národy zblížené toľkými udalosťami. Obraz "našich" hôr nech je vždy výzvou vystúpiť v duchu k Pánovi, lebo od Boha zostupuje k nám každé dobro a každý dokonalý dar.“
 Vyhlásenie Jána Pavla II. za patróna horských záchranárov iniciovali sami záchranári. Formality potrebné k náročnému schvaľovaciemu procesu vo Vatikáne zabezpečil biskup Rábek, keďže Horská záchranná služba spadá pod jurisdikciu ordinariátu.