14. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská mediálna skupina Ruperta Murdocha dosiahla dohodu o mimosúdnom vyrovnaní s 22 ďalšími ľuďmi, ku ktorých telefónom získali nelegálny prístup jej novinári, vrátane bývalej priateľky speváka Robbieho Williamsa. Súdu v Londýne to dnes oznámil právny zástupca obžaloby.
Právnik Hugh Tomlinson tiež uviedol, že pred koncom roka pravdepodobne dôjde k viacerých ďalším dohodám v prípadoch žalôb voči medzičasom zaniknutým bulvárnym novinám News of the World.
Tomlinson dodal, že spoločnosť News International ponúkla poškodeným "značné odškodné", ktorého výšku však nezverejnili, informovala agentúra AP.
K osobám, ktoré získali odškodné, patria niekdajšia Williamsova priateľka Lisa Brashová, Eimear Cooková, exmanželka golfového profesionála Colina Montgomerieho, a Colin Stagg, ktorého falošne obvinili v prípade vraždy.



Spojené štáty a ďalšie západné krajiny sa postavili proti štátnej kontrole internetu, keď na medzinárodnej telekomunikačnej konferencii odmietli podpísať novú celosvetovú dohodu o tomto sektore.
Konferencia Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU) v Dubaji, ktorá sa dnes končí, mala aktualizovať smernice týkajúce sa telefonátov a dátových prenosov - naposledy revidované ešte pred nástupom "internetového veku". Podľa ITU, agentúry OSN, by mal nový dokument pomôcť krajinám koordinovať úsilie proti tzv. spamu (nevyžiadanej pošte) či rozšíriť prístup k internetu vo svete.
Veľká časť diskusií sa však napokon sústredila na to, či majú mať krajiny rovnaké práva pri vývoji technickej infraštruktúry internetu, i obavy, že zmienky o celosvetovej počítačovej sieti v dohode by mohli oprávniť cenzúru a ďalšie zasahovanie do aktivít poskytovateľov internetových služieb, no tiež služieb spoločností ako Google či Facebook.
Rusko, Čína a arabské krajiny chceli do dohovoru zaradiť všeobecné ustanovenia o internete. Ich návrhy by však umožňovali štátnu kontrolu tejto siete, proti čomu sa od začiatku bránili USA. Ostrú kritiku si pôvodne navrhovaný dokument vyslúžil aj od predstaviteľov internetového odvetvia. Technickú infraštruktúru internetu majú dosiaľ na starosti neštátne organizácie ako ICANN alebo ISOC.
Generálny tajomník ITU Hamadoun Touré dokument v noci na dnes obhajoval s tým, že nový text priamo nespomína internet, o ktorom sa zmieňuje len dodatková rezolúcia o opatreniach na posilnenie jeho rozvoja. Zdôraznil tiež, že v dokumentoch výslovne nejde o obsah internetu, pričom môžu pomôcť rozšíriť širokopásmový prístup, obmedziť elektronický odpad, ako aj zvýšiť energetickú efektívnosť, transparentnosť roamingových poplatkov či konkurenciu.
Kontrola nad telekomunikačnými službami však ovplyvňuje aj internet, na čo poukazoval tábor okolo Ruska a Číny. Najmä USA trvali na tom, aby bol internet úplne vyradený z dokumentov konferencie. Spojené štáty a Británia zdôraznili, že nepodporujú žiadnu reguláciu mimo opatrení, na ktorých sa dohodne samotné internetové odvetvie.
Po náročných rokovaniach vznikol výrazne oslabený kompromisný návrh. Neobjavila sa v ňom napríklad požiadavka, aby internetové firmy platili za prenos údajov v telekomunikačných sieťach. Obavy však naďalej vyvolávali ustanovenia o bezpečnosti siete a boji proti spamu, ktoré by podľa americkej delegácie mohli byť zneužité na obmedzovanie slobody prejavu.
Poslednou "kvapkou" pre odporcov bol vo štvrtok prijatý africký návrh v súvislosti s ľudskými právami. USA a približne 20 ďalších krajín následne vyhlásilo, že dokument v takejto podobe dnes v závere konferencie podpísať nemôžu.
V Dubaji na dvojtýždňovej konferencii rokovali zástupcovia vlád a experti z telekomunikačného odvetvia zo 193 členských krajín ITU.
Správu priniesli agentúry DPA, Reuters a televízia BBC.


Moskovský súd dnes uznal bývalého podplukovníka polície Dmitrija Pavľučenkova vinným v prípade vraždy známej novinárky Anny Politkovskej s tým, že jeho vinu potvrdzujú jeho výpovede i dôkazy. Súd mu vymeral ako trest 11 rokov väzenia s prísnym režimom. Informovala o tom dnes tlačová agentúra RIA Novosti.
Vzhľadom na zdravotný stav bol Pavľučenkov až do dnešného dňa v domácom väzení. Dnes ho však priamo v súdnej sieni zatkli a previezli do vyšetrovacej väzby, kde bude dovtedy, kým rozsudok nadobudne právoplatnosť, uviedla RIA Novosti.
Podľa obvinenia bol Pavľučenkov členom skupiny, ktorá spáchala vraždu novinárky Politkovskej. Organizátorom zločinu bol Lom-Ali Gajtukajev. Pavľučenkovovou úlohou bolo zistiť denný režim Politkovskej a jej sledovanie. Okrem toho zaobstaral aj plynovú pištoľ prerobenú na streľbu ostrými nábojmi, ktorú odovzdal Gajtukajevovi a ďalšiemu spolupáchateľovi - Sergejovi Chadžikurbanovovi.
Prokurátorka aj dnes žiadala pre Pavľučenkova trest 12 rokov väzenia a rok obmedzenia pohybu ako doplňujúci trest. Jeho advokát žiadal súd o nižší trest, navrhol dokonca, aby bol podmienečný.
Súd označil za poľahčujúcu okolnosť spoluprácu Pavľučenkova pri vyšetrovaní, keď vypovedal o svojich spolupáchateľoch, jeho priznanie viny, ako aj poskytnutie informácií o ďalších dvoch medializovaných kauzách.
Poškodení, deti zavraždenej novinárky, nesúhlasili s ústretovým postojom súdu k Pavľučenkovovi, ktorý podľa ich názoru minimalizoval svoj podiel na trestnom čine a neuviedol meno objednávateľa vraždy.
Ako pripomenuli ruské agentúry, Pavľučenkov v stredu na súdnom pojednávaní súhlasil, že deťom zavraždenej novinárky vyplatí ako kompenzáciu 10 miliónov rubľov (244.977 eur). Dnes im však súd priznal len tri milióny rubľov (73.493 eur), napísala RIA Novosti.
Pavľučenkov v záverečnej reči požiadal Politkovskej príbuzných o prepáčenie. Vyhlásil, že ho do zločinu zatiahli, a dodal, že jeho spolupáchatelia sa ho vlani v decembri tiež pokúsili zabiť "tak, ako zabili mnohých ľudí". "Mám šťastie, že žijem," uviedol.
Súdne pojednávanie sa dnes začalo neskôr, keďže obvinený sa necítil dobre a žiadal, aby k nemu zavolali lekára rýchlej zdravotnej pomoci. Ten po vyšetrení obžalovaného konštatoval, že Pavľučenkovov zdravotný stav je uspokojivý a môže sa zúčastniť na pojednávaní.
V kauze vraždy Politkovskej sa pred súdom bude zodpovedať ešte ďalších päť ľudí: bratia Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovovci, Sergej Chadžikurbanov a Lom-Ali Gajtukajev.
Anna Politkovská bola známa ruská novinárka, spisovateľka a aktivistka za ľudské práva, kritička ruského prezidenta Vladimira Putina i ruského postupu počas vojny v Čečensku. Dňa 7. októbra 2006 ju zastrelili vo výťahu domu, v ktorom v Moskve bývala.
Po absolvovaní štúdia žurnalistiky Politkovská pracovala v denníku Izvestija, v podnikových novinách spoločnosti Aeroflot, v denníku Obščaja gazeta a Novaja gazeta. V článkoch kritizovala autoritatívne tendencie ruskej vlády, jej skorumpovanosť, ako aj pomery v ruských bezpečnostných silách. Za svoju prácu dostala viacero medzinárodných cien, vrátane prestížnej Ceny Olofa Palmeho (2005) či Svetovej ceny slobody tlače UNESCO, ktorú dostala už in memoriam.
Politkovská patrila k najväčším kritikom Vladimira Putina. Obviňovala ho, že mu ide len o koncentráciu moci do vlastných rúk a že chce v Rusku nastoliť novú diktatúru, ktorá potláča akékoľvek prejavy občianskej aktivity. Kritizovala ho aj za postup Moskvy v Čečensku a za porušovanie ľudských práv, ktorého sa tam Rusi dopúšťajú.
Putina obvinila aj zo zodpovednosti za teroristický útok na Divadlo na Dubrovke v roku 2002 a na základnú školu v severoosetskom Beslane o dva roky neskôr.
Za svoje novinárske aktivity čelila viackrát vyhrážkam smrťou. Kvôli nim sa v roku 2001 na istý čas presťahovala z Moskvy do Viedne. V roku 2004, keď sa mala zúčastniť na vyjednávaní s teroristami v Beslane, vážne ochorela - zrejme po otrave čajom.




Severoírsky agentúrny fotograf Mark Pearce vyhlásil, že sa nenechá odstrašiť od práce po tom, čo mu dnes v skorých hodinách pred domom nechali páchatelia rúrkovú bombu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
K zodpovednosti za zastrašovaciu akciu voči Pearceovi, jeho partnerke a dvom deťom vo veku 12 a 14 rokov sa neprihlásila žiadna organizácia.
Polícia evakuovala dom fotografa a päť susedných domov v severoírskej dedine Mayobridge dnes krátko po polnoci a odborníci z Britskej armády zariadenie bezpečne rozobrali. Rúrková bomba bola opretá na okennej rímse vedľa hlavných vchodových dverí.
Pearce je ostrieľaný fotograf na voľnej nohe, ktorý predtým pracoval pre fotoagentúry Pacemaker a Presseye v severoírskom hlavnom meste Belfast.
Fotograf uviedol, že nevie identifikovať žiadnu zo svojich nedávnych snímok, ktorá by mohla vyprovokovať niektorú zo severoírskych zakázaných polovojenských skupín, aby si ho vybrala za terč. Zdôraznil však, že kvôli "nejakým násilníkom" neprestane pracovať.



Kambodžský súd odmietol prepustiť dnes na kauciu riaditeľa nezávislej phnompénhskej rozhlasovej stanice Mam Sonanda, ktorého organizácie na ochranu ľudských práv považujú za "väzňa svedomia".
Sedemdesiatjedenročného novinára, ktorý čaká na odvolacie konanie, v októbri odsúdili na 20 rokov väzenia za údajné odštiepenecké sprisahanie.
Pri májovom potlačení separatistického hnutia ozbrojené sily vtrhli do dediny na východe krajiny. Pri akcii zahynulo 14-ročné dievča.
Predseda kambodžského demokratického zväzu Mam - ktorý je zároveň majiteľom a riaditeľom rádia Sambok Khmum - bol uznaný vinným z iniciovania odštiepeneckého hnutia, a tiež z podnecovania ľudí, aby sa chopili zbraní.
Kritici sa však domnievajú, že priamočiareho obhajcu ľudských práv uväznili preto, lebo jeho rozhlas pravidelne vysielal správy, kritizujúce kambodžskú vládu.


Copyright © TASR 2012

 

Americký producent a skladateľ L.A. Reid končí ako porotca a mentor v speváckej šou The X Factor. "Rozhodol som sa, že sa do X Factoru na budúci rok už nevrátim," uviedol Reid, ktorý je výkonným riaditeľom vydavateľstva Epic Records. "Mám firmu, ktorú som doteraz tak trochu zanedbával. Bola to príjemná prestávka od môjho zamestnania, ale teraz sa musím vrátiť do práce," vysvetlil 56-ročný producent. "Som preto trochu smutný, ale naozaj len trochu," povedal s tým, že jedna z vecí, ktoré mu budú chýbať, je pravidelné stretávanie sa s jeho dobrým priateľom a spoluporotcom Simonom Cowellom. "Simona mám veľmi rás. Máme úžasný vzťah. Zabávame sa spolu, rozprávame sa, smejeme sa, robíme aj zlé veci, skrátka, sme priatelia," prezradil Reid.
L.A. Reid si vyslúžil úspech a uznanie na hudobnej scéne ako spoluzakladateľ vydavateľstva LaFace Records. K celosvetovej sláve pomohol takým interpretom ako Avril Lavigne, Mariah Carey, Pink, Justin Bieber, Rihanna, Kanye West, Toni Braxton, Kerli, TLC, Usher, Ne-Yo, Rick Ross, Young Jeezy, Ciara, OutKast či Dido. Súčasťou spomínanej súťaže sa stal v roku 2011, keď si do kresla porotcu sadol spolu so Simonom Cowellom, Nicole Scherzinger a Paulou Abdul. Speváčky v aktuálnom druhom ročníku vystriedali kolegyne Demi Lovato a Britney Spears. Zatiaľ nie je známe, kto bude jeho náhradou v treťom ročníku speváckej šou.
Informácie pochádzajú z webovej stránky magazínu People.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.