25. 3. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
 

Nezaradený poslanec Alojz Hlina vyzýva predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku (Smer-SD), aby vysvetlil, či je náhoda alebo zámer, že po reklame v televízii TA3, v ktorej vystupuje Paška, nasleduje reklama na úžernícku firmu. Hlinu to tak rozhorčilo, že sa rozhodol na sled reklám upozorniť v pléne. Na poslancov sa rozkričal, no keďže nehovoril k téme, vzali mu slovo. Liberál Martin Poliačik ho upozornil, že jeho útočné vystúpenia môžu spôsobiť sprísnenie rokovacieho poriadku.
Hlina vystúpil počas rozpravy k novele zákona o cestnej premávke, čo sa nepozdávalo podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer-SD). Upozornila ho, že má vystupovať k novele a ak tak neurobí, v zmysle rokovacieho poriadku mu vezme slovo. "V zmysle rokovacieho poriadku vystupujem," kričal Hlina a pokračoval vo svojom prejave, v ktorom kritizoval Pašku. Zdôrazňoval, že v žiadnej inej krajine okrem Slovenska by sa nemohlo stať, aby televízia vysielala reklamu na úžernícku firmu, ani to, aby predseda parlamentu robil takejto reklame predskokana. "Využíva (Paška, pozn. TASR) svoje krúžky na to, aby dal dôveryhodnosť tejto firme?" pýtal sa Hlina, ktorý neverí, "že existuje krajina v Európe, ktorá by toto svojim občanom urobila".
Laššáková opätovne požiadala technikov, aby vypli Hlinovi mikrofón. "Nevypínajte ma, dohovorím to," kričal na celú rokovaciu sálu Hlina. Následne mu vypli mikrofón, Hlinu to však nevyrušilo a vo svojom vystúpení pokračoval. Kričiac žiadal Pašku o vysvetlenie, vyzýval tiež televíziu TA3, aby okamžite ukončila vysielanie tejto reklamy. Hlina tiež vyzval Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby v tejto veci začala konať. Na poslancov apeloval, aby čo najskôr predložili zákony, ktoré zabránia úžerníckym firmám ožobračovať ľudí. Ľudí varoval, aby si nepožičiavali od úžerníckych firiem, aké sa môžu objavovať v televízii. "Zničia vám život," odkazoval Hlina v pléne občanom.
Na Hlinovo vystúpenie reagoval poslanec Smeru-SD Viliam Jasaň, ktorý ho skritizoval za to, že urazil predsedu parlamentu. Poslanec SaS Martin Poliačik verí, že Hlina myslí slová, ktoré hovorí, vážne a že kričí preto, že už nevidí inú možnosť ako na skrivodlivosť upozorniť. Mal by si však podľa neho uvedomiť, že slovenský rokovací poriadok je výrazne liberálnejší ako v parlamentoch iných krajín. Podľa rokovacieho poriadku má poslanec vystupovať k téme, ku ktorej sa prihlásil a ak to nerobí, môže mu byť odňaté slovo.
Poliačik Hlinovi pripomenul, že podľa slovenského rokovacieho poriadku má poslanec neobmedzený čas na vystúpenie, čo v mnohých iných krajinách nie je. Rovnako tu nie je stráž, ktorá by poslanca vyvádzala von z pléna. Liberálny rokovací poriadok je podľa Poliačika preto, že poslanci doteraz dodržiavali pravidlá. "Ak budeš pokračovať v takomto vystúpení, tak sa obávam, že sa pravidlá začnú sprísňovať," upozornil Hlinu Poliačik.


Copyright © TASR 2013