30. 3. 2013

Zomrel Valerij Zolotuchin

Zomrel Valerij Zolotuchin
 
Renomovaný ruský herec Valerij Zolotuchin zomrel dnes v jednej z moskovských nemocníc vo veku 71 rokov na následky nádorového ochorenia mozgu. Umelec je známy z dlhodobého pôsobenia na scéne Divadla Na Taganke ruskej metropoly, kde v uplynulých mesiacoch až do nedávnej demisie zo zdravotných dôvodov pracoval aj ako umelecký šéf súboru, ale aj z celého radu filmov.
Správu o úmrtí potvrdila pre ruské médiá i jeho domovská scéna.
Rodák z Bystrého Istoka v Altajskej oblasti bol členom súboru svetoznámeho moskovského divadla od roku 1964. O rok neskôr debutoval na striebornom plátne vo filmovej adaptácii románu Leonida Pantelejeva, ktorú pod názvom Paket (Balík) nakrútil režisér Vladimir Nazarov.
Zolotuchinovo herecké umenie si mohli aj diváci na Slovensku vychutnať v celom rade starších i novších filmov, ako aj televíznych produkcií. Platí to napríklad o snímkach ako Dvanásť stoličiek, Bumbaraš, Čičerin alebo v ostatných desaťročiach o filme Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina či o mimoriadne úspešných adaptáciách fantasy príbehov Sergeja Lukjanenka Nočná hliadka (2004) a Denná hliadka (2006), ktoré sa pre režiséra Timura Bekmambetova stali odrazovým mostíkom pre hollywoodsku kariéru.
Od decembra 2012 už umelec nepracoval, sužovali ho vážne zdravotné problémy, a to nielen nádorové ochorenie, ale aj Alzheimerova choroba. V uplynulých mesiacoch ho preto opakovane hospitalizovali.
Zolotuchin bol aj autorom viacerých knižných spomienok, v ktorých pripomenul okrem iného aj osobné zážitky s nezabudnuteľným kolegom z divadla, predčasne zosnulým Vladimirom Vysockým.
Blízkym zosnulého nositeľa titulu Národný umelec RSFSR (1987) kondoloval dnes aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, ktorý vyzdvihol pri tejto smutnej príležitosti mimoriadnu osobnosť umelca, jeho talent a kreativitu.

Copyright © TASR 2013