29. 12. 2013

Zomrel Dinu Cocea

Zomrel Dinu Cocea

Vo veku 84 rokov zomrel rumunský filmový režisér a scenárista Dinu Cocea. Ako pre agentúru Mediafax potvrdila jeho dcéra Oana Coceová, umelec skonal na zlyhanie srdca ešte vo štvrtok v parížskej nemocnici, píše tlačová agentúra AP.
Režisér, pochádzajúci zo slávnej divadelníckej rodiny, sa stal vo svojej vlasti známym najmä vďaka historickým dobrodružným filmom. Debutoval v roku 1966 snímkou Štvanci, celkovo ich nakrútil 15. Ako scenárista sa podieľal na piatich filmoch, v jednom si aj zahral.
Rumunská diktatúra ho však po tom, ako komunistických cenzorov rozhneval svojím scenárom o korupcii, donútila v roku 1986 emigrovať do Francúzska. Keď sa po revolúcii v roku 1989 vrátil do vlasti so zámerom pokračovať v tvorbe, stretol sa s nepochopením úradov.
Cocea sa narodil 22. septembra 1929 v rumunskej obci Peris ako Constantin Cocea. Absolvoval Inštitút divadelného a filmového umenia (IATC) v Bukurešti. V roku 2000 mu American Academy of Film (AAF) udelila čestné ocenenie za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2013