3. 1. 2014

Spravodajské slovo roka 2013

Spravodajské slovo roka 2013

 


Spravodajským slovom roka 2013 je nezamestnanosť, novinári ho použili v 7 164 príspevkoch. Hneď po ňom sa najčastejšie v spravodajstve vyskytovalo meno premiéra Roberta Fica, ktoré obsahovalo 6 554 príspevkov. Slovo šetrenie skončilo ako tretie v poradí (4 079 príspevkov). Rebríček zostavila monitorovacia spoločnosť NEWTON Media, agentúre SITA ho poskytol riaditeľ spoločnosti Ľubomír Šimášek.
Štvrtú až desiatu priečku obsadili slová v tomto poradí: eurozóna, Grécko, korupcia, diaľnice, Sýria, povodne, Rómovia. V predchádzajúcom roku veľmi frekventované slovo Gorila sa už nedostalo do top desiatky, v roku 2013 skončilo na 34. mieste. Medziročne klesla aj medializácia poslanca Igora Matoviča, a to o 31 priečok. Do top desiatky sa naopak vrátilo slovo povodne. Z nových slov, ktoré sa dostali do rebríčka 2013, skončil najlepšie český prezident Miloš Zeman (21. mesto) a pápež František (22. miesto).
Oproti roku 2012 zaznamenalo slovo nezamestnanosť o 2 300 príspevkov viac, postúpilo tak o päť priečok nahor. Naopak, medziročne sa menej používalo slovo kríza, ktoré kleslo z minuloročného druhého miesta na 25. V publicite medziročne pokleslo až o sedemtisíc príspevkov. „Zaujímavé je, že napríklad kandidát na prezidenta Radoslav Procházka bol častejšie v médiách ako Andrej Kiska. Obidvaja však neprekročili medializáciu na úrovni tisíc príspevkov. Takmer rovnaký počet príspevkov, viac ako 700, zaznamenala trojica Igor Matovič, Robert Bezák a Marian Kotleba,“ povedal mediálny analytik Martin Gonda.
Poradie slov od jedenásteho po 30. miesto je nasledovné: eurofondy, Ukrajina, Barack Obama, Ivan Gašparovič, Egypt, Irán, Robert Kaliňák, deficit, Afganistan, Cyprus, Miloš Zeman, pápež František, recesia, Pavol Frešo, kríza, štrajk, Daniel Lipšic, Jozef Čentéš, Dušan Čaplovič, transparentnosť.
Vlani dominoval rebríčku Robert Fico, ktorý bol prvý aj v rebríčkoch rokov 2009 a 2010. V roku 2011 bolo slovom roka meno vtedajšej premiérky Ivety Radičovej.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.