25. 2. 2014

NOVINÁRSKA CENA

NOVINÁRSKA CENA


V desiatom ročníku Novinárskej ceny hodnotia porotcovia 486 príspevkov od 319 autorov. Informoval o tom organizátor súťaže, Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS).
Príspevky, ktoré súťažia v celkom 14 kategóriách, prihlásili autori, redakcie, vydavateľstvá, ale aj diváci a čitatelia. Otvorenou ostala Cena Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky. Tu sa dá prihlásiť do konca marca.
NOS priblížila, že najviac príspevkov – 62 je tento rok prihlásených v kategórii rozhlasová a televízna reportáž. Ďalej v elektronických médiách nasleduje kategória rozhovor, beseda diskusia s 32 prihlásenými príspevkami. V printových kategóriách dominuje kategória rozhovor, kde súťaží až 55 príspevkov. Nasledujú kategórie analyticko-investigatívny príspevok (52), najlepší článok publikovaný na blogu (51), reportáž (49), regionálne publikovaný príspevok (38).
Nominácie a víťazov kategórií budú poroty vyberať od 4. do 12. apríla v Bratislave. O časti príspevkov bude, okrem porôt rozhodovať aj verejnosť v online hlasovaní. Vyberú príspevok, ktorý mal za posledný rok najväčší spoločenský dopad, alebo zásadne prispel k posilneniu práv občanov.
Hlasovanie sa uskutoční začiatkom apríla, víťaz tejto Česko-slovenskej ceny verejnosti získa 1600 eur.
NOS ďalej informuje, že v tomto roku budú udelené aj dve špeciálne ceny, o ktorých rozhodne Rada súťaže. Pôjde o Cenu otvorenej spoločnosti a Cenu Asociácie vydavateľov tlače. Víťazi získajú taktiež po 1600 eur.
Výsledky Novinárskej ceny 2013 budú zverejnené na konci apríla. Víťaza každej kategórie odmenia finančnou cenou v hodnote 830 eur. Tú získa aj víťaz ceny Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky.


Copyright © TASR 2013