26. 2. 2014

Zomrel Paco de Lucía

Zomrel Paco de Lucía



Vo veku 66 rokov zomrel v Mexiku svetoznámy španielsky gitarový virtuóz Paco de Lucía. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na starostu jeho rodného mesta Algeciras.
Pôvodným menom Francisco Sánchez Gómez sa narodil 21. decembra 1947. Na gitaru hral od skorého detstva a počas svojej kariéry vynikol najmä ako majster tradičného španielskeho štýlu flamenco. Okrem toho sa venoval aj klasickej a džezovej gitare.
Podľa agentúry Reuters zomrel na následky infarktu myokardu, ktorý dostal, keď sa hral so svojimi deťmi na pláži v mexickom karibskom letovisku Cancún.
Paco de Lucía žil v posledných rokoch striedavo v Španielsku a v Mexiku. Mesto Algeciras, ležiace v Andalúzii na juhu Španielska, po správe o jeho úmrtí vyhlásilo dvojdňový smútok.
Hudobník a skladateľ vstúpil na medzinárodnú scénu v roku 1973 svojím hitom Entre dos aguas, ktorý o dva roky neskôr vyšiel aj na rovnomennom albume.
V 70. a 80. rokoch nadviazal spoluprácu s džezovým pianistom Chickom Coreom, fusion gitaristom Alom Di Meolom, či s flamenco spevákom Camarónom de la Isla.
Paco de Lucía spolupracoval aj so známym španielskym filmovým režisérom Carlosom Saurom. Účinkoval napríklad v jeho dráme Carmen z roku 1983, ktorá získala prestížnu britskú cenu BAFTA pre najlepší cudzojazyčný film.

Copyright © TASR 2013