6. 4. 2014

Hong Kong International Film Festival

Hong Kong International Film Festival




Film Horiaci ker poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej venovaný pamiatke Jana Palacha, ktorý vznikol pôvodne ako trojdielny seriál v produkcii káblovej televízie HBO, získal, ako informovali dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorkyňu HBO Pavlu Brožkovú, hlavnú cenu CIGNIS na Medzinárodnom filmovom festivale v Hongkongu.
Podľa rovnakého zdroja udeľujú toto ocenenie dielam, ktoré plne vyjadrujú sociálne a humanitárne otázky a reprezentujú duchovné a umelecké hodnoty.
Renomovanú poľskú filmárku oslovil scenár mladého českého autora Štěpána Hulíka, ktorý svojsky pristúpil k tematike smutnej etapy československých dejín, obdobia začínajúcej normalizácie po okupácii v auguste 1968. Agnieszka Hollandová má k bývalému Československu i ČR veľmi blízko, v pohnutých augustových dňoch roku 1968 bola študentkou pražskej FAMU, medzi uznávaných absolventov ktorej patrí.
Miniseriál Horiaci ker, ktorý sa opiera o skvelé výkony dvojice slovenských hercov - Tatiany Pauhofovej a Martina Hubu, či Jana Budařa alebo Ivana Trojana, chcela ČR pôvodne prihlásiť vo filmovej verzii aj do boja o Oscara, čo však americká strana neakceptovala.
Dielo získalo však sedem Cien českej filmovej kritiky a 11 Českých levov.
Český herec Ivan Trojan sa tešil za svoju kreáciu vyšetrovateľa, majora niekdajšej Verejnej bezpečnosti, ktorý sa snaží zabrániť ďalším obetiam a prechádza postupne aj sám zaujímavým vývojom, z ocenenia Zlatá nymfa za najlepší herecký výkon na 53. ročníku medzinárodného televízneho festivalu v Monte Carle.
Už v máji uvedú film Horiaci ker na festivalovej prehliadke v juhokórejskom Soule, a to v prítomnosti Tatiany Pauhofovej.
16. január, deň, keď sa pred 45 rokmi upálil vtedajší študent histórie a politickej ekonómie Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Jan Palach na protest proti vnútropolitickej situácii v bývalom Československu okupovanom od augusta 1968 vojskami piatich krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy, je v ČR medzičasom pamätným dňom.

Copyright © TASR 2013