7. 4. 2014

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

" Na prvý pohľad sa zdá, že od pelotónu popredných opozičných kandidátov sa oddelil Andrej Kiska s výraznejším náskokom. Tieto čísla však môžu mýliť. V prvom rade, neverím prieskumu agentúry Focus, že pán Kiska má najväčšie šance poraziť Roberta Fica v druhom kole. V skutočnosti má tieto šance najmenšie spolu s Pavlom Hrušovským (hovorím len o výraznejších kandidátoch). Kiskovo podozrenie, že Smer proti nemu začal diskreditačnú kampaň, je buď paranoidné alebo účelové, v každom prípade úsmevné. Vládna strana na to totiž nemá v súčasnosti nijaký logický dôvod.
Moje informácie z najbližšieho okolia Roberta Fica potvrdzujú, že premiér nielenže nemá záujem na tom, aby Kisku v tejto fáze vyradil z boja, ale naopak – je to súper, ktorého si želá zo všetkých najviac, lebo vďaka jeho politickému amaterizmu a pochybne nadobudnutému majetku by si ho doslova natrel na chlieb. Naopak, najväčšie obavy má z Milana Kňažka pretože jeho rétorické schopnosti spojené so značnou dávkou sarkazmu mu dávajú najväčšie šance uspieť v tvrdom slovnom súboji, v ktorom sa bude pravdepodobne rozhodovať o všetkom.
Momentálne poradie jednotlivých kandidátov však odráža skôr množstvo peňazí, ktoré majú k dispozícii na volebnú kampaň ako ich schopnosti, je to stále viac marketingový súboj ako hodnotový. Navyše, taktike týchto kandidátov nerozumiem. Aký zmysel má, aby dnes uzatvárali dohody o neútočení? Znamená to, že ich ciele sú podobné? Ak áno, prečo neboli schopní dohodnúť sa a postaviť proti Robertovi Ficovi jedného silného kandidáta? Oni musia voliča predsa presvedčiť predovšetkým o tom, že sú lepší kandidáti ako ich súperi, nie o tom, že ich spája spoločná posadnutosť Robertom Ficom. Všimnite si, že Robert Fico sa svojimi súpermi vôbec nezaoberá, kým jeho protivníci ho často uvádzajú ako svoju najsilnejšiu motiváciu kandidovať. Tento postup je absurdný, a tak sa zdá, že rozhodovať budú televízne duely."
Politológ a rektor Akadémie médií Eduard Chmelár 17.2.2014