10. 4. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac nesúhlasí, aby novinári mali obmedzený pohyb v parlamente. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, doteraz nepociťoval prítomnosť novinárov na chodbách ako obťažovanie. Podľa neho je to o normálnej komunikácii medzi novinármi a politikmi. „Úplne neľudské je, aby novinári nemohli ísť do bufetu, pretože sa tiež potrebujú stravovať, potrebujú teplé jedlo keď sú celý deň v NR SR. Ak bude treba, poskytnem im možnosť, aby mohli so mnou vojsť do bufetu,“ povedal Zajac.
Zavádzanie pravidiel a poriadku je podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku dobrá vec, ale skrývať sa pred ľuďmi a médiami je známkou zlého svedomia a budí podozrenie z nekalej činnosti. „Čo takého sa deje na výboroch a poslaneckých kluboch, že predseda NR SR Pavol Paška cíti potrebu obmedzovať prístup novinárov? My sme za maximálnu transparentnosť a otvorenosť,“ povedal Vašečka dnes pre agentúru SITA. Tieto opatrenia Smeru-SD idú opačným smerom. „Budeme sa preto snažiť pomôcť novinárom vykonávať prácu tak, aby mohli získať čo najobjektívnejšie informácie o dianí v parlamente,“ dodal Vašečka.
Novinári majú podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca právo na informácie a celý priestor NR SR by mal byť prístupný aj verejnosti. „Doteraz s tým neboli zásadné problémy,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že v zmenách, navrhnutých predsedom parlamentu Pavlom Paškom, nevidí zmenu k lepšiemu. „Verím, že Paškom budované bariéry nespôsobia informačné bariéry medzi poslancami, novinármi a občanmi,“ zdôraznil Štefanec.
Od 15. apríla by mali začať v parlamente platiť nové pravidlá pre novinárov. Pôvodne mali začať platiť od 15. februára, kancelária NR SR však nestihla pripraviť novú tlačovú miestnosť. Ako uviedla pre agentúru SITA šéfka komunikačného odboru parlamentu Soňa Pötheová, odbor začne v najbližších dňoch s distribúciou nových akreditačných preukazov. Skončia sa akreditácie na meno. Po novom budú mať redakcie v národnej rade len obmedzený počet akreditovaných ľudí.
Akreditovaní novinári sa už nebudú môcť pohybovať voľne po budove NR SR. Majú sa zdržiavať v tlačovom stredisku, vo vestibule na prízemí, v priestore pred vstupmi do rokovacej sály a na balkóne. Novinári sa už nedostanú do priestorov, kde sídlia parlamentné výbory a poslanecké kluby. Na rokovanie výborov budú môcť prísť zástupcovia médií len v sprievode pracovníkov NR SR. Novinári sa viac samostatne nedostanú ani do parlamentného bufetu. Kávu a stravu si môžu kúpiť v automatoch, ktoré sú umiestnené vedľa tlačového strediska.
Skončiť by mali aj tlačové besedy, ktoré sa konali vo vestibule parlamentu. Po novom by sa mali konať len v tlačovom stredisku, kde kancelária NR SR nainštalovala rečnícke pulty aj s ozvučením. Politické strany sa tam však zrejme nezmestia so svojimi panelmi s logami, pretože je tam umiestnený veľký panel NR SR.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.