10. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po sexistických útokoch na juhokórejskú prezidentku zahrnula oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA urážkami aj amerického prezidenta Baracka Obamu. Americkí predstavitelia ich označili za "nechutné", napísala dnes agentúra AP.
Severná Kórea je známa zápalistou, militantnou rétorikou namierenou proti jej nepriateľom - Južnej Kórei a Spojeným štátom, ale málokedy sa uchyľuje k rasistickým narážkam a slovným útokom. S blížiacim sa termínom štvrtej jadrovej skúšky však Pchjongjang svoj slovník pritvrdil.
V dlhom článku zverejnenom severokórejskou tlačovou agentúrou 2. mája sa objavil názor istého továrenského robotníka, ktorý povedal, že Obama "vyzerá ako opica", a na adresu šéfa Bieleho domu vyslovil aj niekoľko ďalších hrubých urážok.
"Bolo by lepšie, keby (Obama) žil s ostatnými opicami v prírodnej rezervácii niekde v Afrike... a zbieral odrobinky, ktoré mu pohodia návštevníci," povedal údajne robotník severokórejských oceliarní.
Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová vo štvrtok povedala, že severokórejský komentár bol "urážlivý, nezmyselný a absurdný".
"Neviem, koľko slov by som tu na opis takejto rétoriky mohla použiť... je to nechutné," povedala Harfová pred novinármi vo Washingtone.
Rétorika Severnej Kórey namierená proti Obamovi a juhokórejskej prezidentka Pak Kun-hje sa vystupňovala po summite oboch lídrov, ktorý sa konal koncom apríla v Soule. Obama počas návštevy na spoločnej tlačovej konferencii s juhokórejskou prezidentkou povedal, že možno nastal čas zvážiť uvalenie ďalších sankcií na Severnú Kóreu a že Spojené štáty nebudú váhať použiť vojenskú silu na obranu svojich spojencov.
Nedávne príspevky severokórejských štátnych médií kritizujúce Pak Kun-hje sú plné sexistických výlevov označujúcich prezidentku ako "starú prostitútku koketujúcu s cudzími silami".



Rozhorčenie vyvolal Turek, ktorý sa v televíznom zoznamovacom programe priznal, že zabil dve partnerky - priateľku a manželku - za čo bol 14 rokov vo väzení. Sefer Čalinak musel odísť zo šou miestnej televízie Flash-TV. O prípade dnes informovala tlačová agentúra DPA.
V súčasnosti 62-ročný muž sa priznal, že je dvojnásobným vrahom. Čalinak ako mladistvý zabil zo žiarlivosti svoju 17-ročnú priateľku, neskôr zabil sekerou manželku.
V oboch prípadoch sa dostal na slobodu vďaka amnestii, teraz si hľadá partnerku a chce sa verejne vyrovnať s minulosťou. Po rokoch, ktoré strávil vo väzení, sa ho vraj budúca manželka nemusí báť.
Čalinak v rozhovore pre denník Habertürk povedal, že ženy ho nechali, keď im otvorene povedal o zabitých partnerkách. Dodal, že väzenie ho zmenilo.
Turek o sebe povedal, že je čestným človekom, ktorý si hľadá novú ženu. Tvrdil, že sa stal obeťou zlého osudu. Obrancovia ľudských práv však boli pobúrení, že mu televízia dovolila vystupovať v programe na zoznámenie.
Vyše 200 žien v Turecku sa vlani stalo obeťami svojich partnerov. Turecko je konzervatívnou krajinou s patriarchálnym systémom a veľkými rozdielom medzi pohlaviami, účasť žien v pracovnom procese je mimoriadne nízka, dodáva DPA.

Copyright © TASR 2013