7. 5. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Najvyšší súd potvrdil prvú zo sankcií, ktorú Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila za audiotextové súťaže. Ide o pokutu 16-tisíc eur pre spoločnosť Markíza - Slovakia, s.r.o. za odvysielanie komunikátov Sexy výhra 11. a 20. januára 2013 a Akčná výhra 30. marca a 1. mája 2013 na programovej službe Dajto. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je konečné, Markíza - Slovakia sa voči nemu nemôže odvolať.
"Rada posudzovala súťaže ako telenákup a sankciu vysielateľovi uložila za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii - povinnosť zabezpečiť čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu, pretože obsahovali nejednoznačné, nepresné a nesprávne inštrukcie o spôsobe riešenia zadaných úloh. Pri dodržaní zadania príkladu, tak ako ho prezentovala moderátorka počas hry, nebolo možné dospieť k výsledku, ktorý označil vysielateľ za správny, a príklad bol fakticky neriešiteľný," priblížila dôvody udelenia pokuty hovorkyňa licenčnej rady Jelčová.
RVR vydala v súvislosti s vysielaním audiotextových súťaží zatiaľ päť rozhodnutí o uložení sankcie, konkrétne ide o štyri pokuty v celkovej výške 32-tisíc eur a jedno upozornenie na porušenie zákona. Voči vysielateľom vedie niekoľko správnych konaní. "Všetky pokuty boli uložené vysielateľovi Markíza - Slovakia a spoločnosť sa na Najvyšší súd SR odvolala voči viacerým rozhodnutiam," dodala Lucia Jelčová.
Pred podvodnými televíznymi súťažami varovali v pondelok 5. mája v spoločnej tlačovej správe verejnosť licenčné rady zo Slovenskej republiky a z Českej republiky. Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV) zaevidovali už desiatky sťažností divákov na vysielanie audiotextových súťaží a ezoterických programov. Podľa predsedu RVR Miloša Mistríka "účel týchto programov - čo najviac zarobiť na divákoch, je zjavný". Slovenská RVR prešetrovala ako sťažnosti už 33 podnetov na audiotextové súťaže, česká RRTV takto zaevidovala 119 podnetov. Licenčné rady zo SR a ČR medzi iným zdôrazňujú, že pri opakovaných pokusoch o uhádnutie správneho výsledku môžu diváci prísť o vysoké sumy, čo však zistia až po doručení telefónneho účtu. "Všimli sme si dokonca aj prípady, keď do štúdia pri mimoriadne jednoduchých úlohách prepájali len niekoľkých volajúcich, ktorí menili hlasy, a odpovedali zámerne nesprávne, aby nalákali na volanie skutočných divákov. Takéto konanie je ťažko dokázať a pokutovať. V monitorovaní programov však budeme pokračovať a vždy, keď to zákon umožní, vysielateľov za podvody trestať," doplnil predseda RVR Miloš Mistrík.

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.