30. 9. 2014

RVR NEWS

RVR NEWS

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhlásila dnes druhé tohtoročné výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Licenčná rada zverejnila konkurz na voľné rozhlasové frekvencie podľa zákona na úradnej tabuli vo svojom sídle, na webovej stránke a v dvoch celoštátnych denníkoch. Žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť, verejne vypočujú 1. decembra. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 24. októbra osobne, alebo písomne na adresu: Rada pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, P. O. BOX 155, 810 00 Bratislava.
V jesennom výberovom konaní je zaradených šesť voľných rozhlasových frekvencií. "Frekvencie koordinovali piati súčasní rozhlasoví vysielatelia a o ich pridelenie sa môžu uchádzať aj iné subjekty. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb odporúča z dôvodu možného vzájomného rušenia frekvencií prideliť frekvenciu 92,9 MHz Detva spoločnosti D. Expres, k.s. Konania bude RVR viesť osobitne na každú frekvenciu," dodala Jelčová.
Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, prehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a prehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov na financovanie vysielania. Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na už existujúcu ponuku v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu. Ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou, je pre RVR dôležitá pri rozhodovaní o licenciách i primeraná majetková účasť slovenských osôb. RVR organizuje konkurzy na frekvencie dva razy ročne, na jar a na jeseň.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.