27. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Americká spravodajská televízna stanica CNN sa dnes ospravedlnila za to, že vo štvrtok večer vo svojom príspevku o identite maskovaného militanta extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), známeho pod prezývkou Džihádista John, použila fotografiu ruského prezidenta Vladimira Putina.
Správa moderátora Maxa Fostera z londýnskeho štúdia CNN bola zameraná na odhalenie identity mladého Brita arabského pôvodu, ktorý stojí za brutálnymi dekapitáciami najmenej siedmich zajatcov IS zo západných krajín a Japonska, videá ktorých sa priebežne objavovali na internete od vlaňajšieho augusta.
V štvrtej minúte príspevku došlo v súvislosti s touto témou k zámene fotografie daného teroristu, medzitým identifikovaného ako Mohammed Emwazi z Londýna, za fotografiu ruského prezidenta. CNN označila neskôr tento incident za technickú chybu, informovala agentúra RIA Novosti.
"Vzhľadom na zlyhanie videoserveru v priebehu dnešných mimoriadnych správ sme omylom zverejnili snímku Vladimira Putina, ktorá bola pripravená pre našu ďalšiu reportáž. Za chybu sa ospravedlňujeme," uviedol hovorca stanice.
Otázkou zostáva, či išlo skutočne o incident alebo zámernú provokáciu, keďže americký rezort diplomacie často uvádza, že Rusko je také zlé ako IS, poznamenáva RIA Novosti.
Tento prípad je ďalším zo série prešľapov CNN, z ktorých mnohé sa týkajú Ruska a Ukrajiny. Naposledy sa tak stalo minulý týždeň, keď stanica ukázala mapu Ruska zahŕňajúcu celé územie Ukrajiny.

Britské médiá dnes prvýkrát odhalili tvár maskovaného zabijaka z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), známeho pod prezývkou Džihádista John, ktorý vystupoval v popredí videí zachytávajúcich brutálne popravy rukojemníkov. V skutočnosti ide o britského občana zo západného Londýna Mohammeda Emwaziho. V denníku Daily Mail sa teraz objavila jeho stará fotografia - nevinne sa usmievajúceho školáka.
Na videách Islamského štátu sa ukazoval militant v čiernom oblečení, ktorý sa hrozivo oháňal nožom a rozprával s anglickým prízvukom. Videá zachytávali odrezanie hlavy rukojemníkov, vrátane Američanov, Britov a Sýrčanov, pripomenula agentúra Reuters.
Denník Daily Mail dnes zverejnil fotografiu školáka a označil ho ako Džihádistu Johna, ktorý sa stal desivým symbolom brutality Islamského štátu a jedným z najhľadanejších ľudí na svete.
Emwazi, v popredí fotografie, sedí s prekríženými nohami na tráve. Snímka zachytáva žiakov základnej školy Svätej Márie Magdalény, ktorá patrí anglikánskej cirkvi a nachádza sa v obytnej štvrti západného Londýna Maida Vale. Emwazi vyzerá ako každý iný britský školák.
Noviny uviedli, že Emwazi, syn taxikára pôvodom z Kuvajtu, sa v chlapčenských rokoch zaujímal skôr o futbal než o islam.
Emwaziho meno prvýkrát zverejnil americký denník Washington Post a odvolával sa pritom na nemenovaných bývalých kolegov. Dva zdroje z americkej vlády pod podmienkou zachovania anonymity pre Reuters potvrdili, že vyšetrovatelia sú presvedčení, že práve Emwazi je Džihádista John.

Copyright © TASR 2015