26. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Troch novinárov panarabskej televíznej stanice al-Džazíra zadržali včera francúzske bezpečnostné zložky v súvislosti s opakovanými preletmi bezpilotných lietadiel neznámeho pôvodu nad hlavným mestom krajiny, ako aj ďalšími lokalitami Francúzska.
Zadržaná trojica podľa informácií, ktoré s odvolaním sa na bezpečnostné zložky priniesli francúzske elektronické médiá, vypustilo bezpilotné lietadlo z Boulognského lesíka na západe Paríža.
V priebehu uplynulej noci zaznamenali v rôznych parížskych lokalitách bezpilotné lietadlá najmenej v piatich prípadoch.
Už v utorok ich však registrovali napríklad pri americkej ambasáde, Eiffelovej veži, námestiach Bastille a Concorde, ako aj pri Invalidovni.
Ešte v januári bezpilotné lietadlo preletelo aj ponad Elyzejský palác, sídlo francúzskeho prezidenta. V uplynulých mesiacoch však prišli aj hlásenia o podobnom narušení vzdušného priestoru nad francúzskymi jadrovými elektrárňami.
Zatiaľ nie je jasné, či zadržanie trojice novinárov súvisí s množstvom ilegálnych letov bezpilotných lietadiel.
Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll dnes na brífingu v Paríži odmietol tvrdenia, že bezpilotné lietadlá sú bezpečnostnou hrozbou. Upozornil, že ich prelety nie sú len francúzskym fenoménom, a pripomenul nedávne kauzy z Washingtonu a Berlína, keď bezpilotné lietadlá prenikli nad Biely dom a sídlo nemeckej kancelárky.
"Niet dôvodu na znepokojenie," uviedol Le Foll. "Dróny boli (svedkami) zaznamenané, vedie sa vyšetrovanie," spresnil a ubezpečil, že úrady sa kauzou vážne zaoberajú.


Počet útokov na novinárov na Ukrajine nedávno klesol, informovala v stredu predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová.
      Situácia však stále nie je uspokojivá, uviedla Mijatovičová vo Viedni na stretnutí so šéfmi ruských a ukrajinských novinárskych organizácií. Jej vyhlásenie zaznelo v deň, keď úrady v Kyjeve zadržali skupinu ruských novinárov.
      Podľa agentúry TASS Moskva žiada o okamžité prepustenie novinárov. Tvrdí, že ukrajinská tajná služba ich zadržala bez vysvetlenia.
      Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že "očakáva zodpovedajúcu reakciu od špecializovaných medzinárodných organizácií, predovšetkým od predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej".
      "Je očividné, že toto zadržanie je v súlade s najnovším oficiálnym rozhodnutím Kyjeva vziať ruským médiám akreditáciu v rámci ukrajinských vládnych orgánov a sledovať len jeden cieľ: vytvorenie plne kontrolovaného informačného priestoru v krajine," konštatoval ruský rezort diplomacie.


Copyright © TASR 2015

Americká herečka Paula Patton si zahrá v pilote dramatického seriálu Runner, ktorý pripravujú 20th Century Fox Television a ABC Studios. Informoval o tom portál Deadline. Tridsaťdeväťročná rodáčka z Los Angeles sa predstaví v úlohe Lauren Marks. Tá zistí, že jej manžel, ktorého považovala za mŕtveho, je stále nažive a cestuje po svete so ženou, ktorá jej ukradla identitu. Aby odhalila skutočnú pravdu o svojom živote, vyberie sa na cestu, ktorá ju dovedie až do Mexika. Marks sa tak aj napriek svojej nevôli stáva súčasťou sveta obchodníkov so zbraňami a drogami. Projekt je inšpirovaný tureckým seriálom Son (2012). Pilotný film bude režírovať Michael Offer. Scenár má na starosti Michael Cooney. Produkcie sa ujali Peter Horton, Ian Sander, Kim Moses a Jon Cowan.
Paulu Patton môžu diváci a diváčky poznať zo snímok Hitch: Liek pre moderného muža (2005), Déja Vu (2006), Precious (2009), Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) či 2 Guns (2013). Vlani jej stroskotalo manželstvo s americko-kanadským spevákom Robinom Thickeom. Interpret sa viackrát pokúšal o obnovenie ich vzťahu. V júni 2014 napríklad vydal štúdiovku Paula, ktorú po nej pomenoval. V októbri však Patton požiadala o rozvod.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.