26. 2. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Zakladatelia Denníka N a všetci šiesti spolumajitelia spoločnosti ESET v pondelok podpísali zmluvy, na základe ktorých vstupujú ako investori do projektu nového nezávislého média. Podľa dohôd sa novovzniknutá firma Denník N, a.s. stane vlastníkom N Press, s.r.o., ktorá už dnes vykonáva vydavateľskú činnosť.
Za investíciu v objeme 1,2 milióna eur získajú šiesti investori v akciovke 51 percent, zvyšných 49 percent sa rozdelí medzi zakladateľov a pracovníkov redakcie.
Investícia nie je projektom spoločnosti ESET, ale osobnou aktivitou spolumajiteľov, ktorí považujú za dôležité podporiť formovanie nezávislej žurnalistiky na Slovensku.
„Chod firmy sme doteraz komfortne financovali z príjmov od čitateľov a z reklamy, no už samotný oznam o investícii nám pomohol zvýšiť dôveryhodnosť našich plánov a vytvára priestor pre pokojný rozvoj,” povedal Lukáš Fila, ktorý bol doposiaľ konateľom N Pressu a stane sa predsedom predstavenstva novej firmy. Jeho ďalšími členmi budú zakladateľ Piano Media a bývalý zástupca šéfredaktor Sme Tomáš Bella a Anton Zajac, jeden zo šiestich spolumajiteľov spoločnosti ESET.
„Našu aktivitu vnímame ako podporu nezávislej žurnalistiky na Slovensku a tímu z Denníka N veríme, že sa im to podarí. Za nás môžem povedať, že do práce novinárov Denníka N nebudeme zasahovať ani my, ani spoločnosť ESET, ktorá ani nie je účastníkom tejto investície. Pre nás je vstup do Denníka N spoločensky prospešnou aktivitou a s touto víziou ju aj robíme. Novinársku obec sme vždy vnímali ako dôležitú pre fungujúcu demokratickú spoločnosť,“ hovorí Anton Zajac, ktorý bude v predstavenstve zastupovať investorov.
V dozornej rade zasadne zástupca zakladateľov Juraj Javorský a Jana Čevelová, ktorú si zvolila redakcia. Investorov v nej bude zastupovať Maroš Grund a Rudolf Hrubý. Zvyšní investori – Miroslav Trnka, Peter Paško a Richard Marko nebudú figurovať v orgánoch firmy.
Vydavateľstvo už skôr doplnilo svoju redakčnú radu, do ktorej pribudla advokátka Eva Kováčechová. Jej ďalšími členmi sú sociológ a diplomat Martin Bútora, dramaturgička Zora Jaurová, psychiater a spisovateľ Péter Hunčík, novinár Martin M. Šimečka, organizátor Pohody Michal Kaščák a zakladateľ Martinus.sk Michal Meško.
„Pri dohadovaní investície sme veľmi dbali o záruky redakčnej nezávislosti,“ hovorí šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. „Sme radi, že investori boli v tomto smere mimoriadne ústretoví.“
Šéfredaktora bude trojštvrtinovou väčšinou voliť a odvolávať dozorná rada. Jeho prípadné etické prešľapy bude posudzovať nezávislá redakčná rada.
K investícii vydala stanovisko aj spoločnosť ESET: „Investícia do Denníka N je nezávislou od spoločnosti ESET. ESET v súčasnosti neplánuje žiadne synergie svojich operácií exkluzívne s týmto médiom. Ak však Denník N bude v tlači alebo na webe spracovávať materiály o našej spoločnosti respektíve jej majiteľoch, čitatelia budú na túto investíciu spolumajiteľov firmy transparentne upozornení na konci článku.“

Čo je v zmluve:

– Investori získavajú 51 percent akcií spoločnosti Denník N, a.s.
– Celková výška investície je 1,2 milióna eur
– Denník N, a.s. sa stane jediným spoločníkom N Press, s.r.o., ktorá bude naďalej vykonávať vydavateľskú činnosť
– Mechanizmus prerozdelenia zvyšných 49 percent akcií medzi zakladateľov a pracovníkov redakcie bude dohodnutý do júna 2015
– Predstavenstvo je zložené z dvoch členov menovaných investormi (Zajac, Fila) a jedného menovaného zakladateľmi (Bella)
– Štvorčlenná dozorná rada je zložená z dvoch zástupcov investorov (Hrubý, Grund), jedného zástupcu zakladateľov (Javorský) a jedného člena voleného redakciou (Čevelová)
– Redakčná nezávislosť je garantovaná viacerými mechanizmami, členovia orgánov firmy sa napríklad zaväzujú odstúpiť, pokiaľ ohrozia nezávislosť vydavateľstva vstupom do politiky či inými krokmi. Zárukou nezávislosti je aj spôsob menovania a odvolania šéfredaktora, ktoré je možné len trojštvrtinovou väčšinou dozornej rady, kandidátov na šéfredaktora môžu navrhovať len zakladatelia firmy, zamestnanci a redakčná rada.

Zdroj : Denník N