24. 4. 2015

Beijing International Film Festival

Beijing International Film Festival



Hraný debut slovenského dokumentaristu Jara Vojteka Deti ovládol Medzinárodný filmový festival v Pekingu. V konkurencii 15 súťažných snímok z celého sveta si vo štvrtok 23. apríla pripísal na konto tri z desiatich hlavných festivalových cien Tiantan, o ktorých rozhodla porota na čele s predsedom - svetovým režisérom Lucom Bessonom. TASR informovala PR manažérka Zuzana Kizáková z produkčnej spoločnosti MPhilms. Ako ďalej uviedla, najslávnejší ázijský režisér súčasnosti a porotca Kim Ki-duk osobne odovzdal do rúk Évy Bandor ocenenie za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Producent Mátyás Prikler sa potom vrátil na pódium ešte dvakrát, aby prevzal cenu za najlepší scenár, ktorý napísal Marek Leščák a cenu za najlepšiu kameru. Tá patrí Tomášovi Stanekovi.
"Na svete je veľa festivalov a veľa cien. To, čo najviac zaváži, je, kto o cenách rozhoduje. A keď v porote sedí Luc Besson, Kim Ki-duk a ďalší oceňovaní tvorcovia, tak to váhu má. Aj keď nerobíme filmy kvôli cenám, ale potešilo nás to," napísali priamo z pekinského červeného koberca režisér Jaro Vojtek a producent Mátyás Prikler.
Do oficiálneho výberu 15 súťažných snímok z celého sveta vybral Deti Marco Müller, oscarový producent a bývalý riaditeľ festivalov v Benátkach, Locarne či Rotterdame. Ten osobne privítal slovenskú delegáciu tvorcov na červenom koberci pri príležitosti medzinárodnej premiéry filmu na festivale 20. apríla. Súťažná zostava vzišla z takmer 1000 prihlásených snímok z 90 krajín. Piaty ročník MFF v Pekingu sa konal od 16. do 23. apríla.
Prvý hraný film oceňovaného dokumentaristu Jara Vojteka autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy aj fakt, že s najbližšími sme si najbližší, aj keď to niekedy nezvládame. Tvoria ho štyri poviedky - Syn, Maratón, Kanárik, Otec, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahu rodičov a detí. Či už ide o otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorý nezvláda odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom či zradenú ženu starajúcu sa o zomierajúceho otca. Každá z postáv rieši svoju situáciu po svojom - návštevou ľudového liečiteľa, útekom z väzenia, súťažou kanárikov, výletom k moru. Do slovenských a českých kín vstúpil slovensko-český film Deti na jeseň 2014. Producentom filmu je spoločnosť MPilms, koproducentmi sú česká spoločnosť Duracfilm a Rozhlas a televízia Slovenska.

Copyright © TASR 2015