22. 4. 2015

SLOVAK WEB MEDIA NEWS

SLOVAK WEB MEDIA NEWS

Objem internetovej reklamy dosiahol v minulom roku na Slovensku viac ako 75,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 14,7 %. Ako ďalej informovalo združenie IAB Slovakia, sumárny pohľad na vývoj online reklamy je významne ovplyvnený odhadovanými číslami nadnárodných nečlenských a domácich hráčov.
Firma pristúpila k prerozdeleniu objemu nečlenských médií medzi takzvané paid for search a display. Preto medziročné porovnanie nie je možné. Zo sumárneho pohľadu dosiahla kategória display 48 % z celkových príjmov a paid for search 25 %. Kategória classifieds and directories evidovala podiel 25 % na celkových príjmoch. Ide podľa vyjadrení združenia o progresívne rastúci typ reklamy, kde bol medziročný nárast o 20 %.
V minulom polroku združenie percentuálne zhodnotilo aj vývoj v oblasti mobilnej a video reklamy členov. Vlaňajší objem v tejto oblasti bol približne 1,6 mil. eur. V medziročnom porovnaní príjmy členov z video reklamy poklesli, avšak príjmy z mobilnej reklamy vzrástli. "Tento segment je však vzhľadom k tomu, že ho tvorí iba niekoľko hráčov, výrazne závislý od individuálnych projektov týchto hráčov a ich klientov," uviedlo združenie. Zároveň dodalo, že podiel mobilnej reklamy výrazne zaostáva za realitou trhu, kedy 1,6 mil. mobilných užívateľov predstavuje už takmer 48 % z celkového počtu užívateľov.
IAB Slovakia, predtým Asociácia internetových médií, vznikla v máji 2005 ako združenie subjektov pôsobiacich na slovenskom internetovom trhu. Jej cieľom je zabezpečiť informovanosť o internete a možnostiach jeho využitia ako reklamného média. V súčasnosti má IAB Slovakia 36 členov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.