25. 6. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Štát nemá právo selektovať médiá, zhoduje sa opozícia. Poslanec KDH Pavol Abrhan preto navrhuje novelu tlačového zákona. Chce ňou zakázať všetkým orgánom verejnej moci obmedzovať prístup médiám k informáciám. Právnou normou reagoval na informačné embargo zo strany vlády voči Denníku N. O novele rokovali poslanci v závere siedmeho rokovacieho dňa 53. schôdze NR SR.
Podľa poslanca SaS Martina Poliačika je smutné, že musia prichádzať návrhy zákonov, ktoré hovoria, že sa majú zákony dodržiavať. "Keď príde takýto zákon, niečo tu nefunguje," poznamenal. Novela podľa neho prichádza kvôli ľuďom, "ktorým nedochádza, že sa majú správať slušne".
Poliačik pripomína vláde, že aj čitatelia, diváci a poslucháči všetkých médií sú platitelia daní a majú právo na informácie. "A vláda nemá právo povedať si, že s tými, čo nekladú nepríjemné otázky, sa rozprávať bude, a s tými, čo nepríjemné otázky kladú, nie," zdôraznil Poliačik.
Abrhan vysvetľoval, že vďaka jeho novele by premiér Robert Fico (Smer-SD) ani vláda nesmela selektovať novinárov na pohodlných a nepohodlných. Uvalenie informačného embarga na médium považuje za hrubé zneužívanie sily voči médiám. "Ani Robert Fico si nemôže robiť, čo chce. Jeho hrubé a arogantné správanie voči niektorým denníkom je jeho vizitkou, ale upierať informácie čitateľom si nemôže dovoliť," zdôraznil Abrhan.
Vláda SR sa rozhodla zastaviť komunikáciu s Denníkom N po tom, ako denník do jedného zo svojich vydaní vložil karikatúry Roberta Fica. Podľa kabinetu tak noviny spustili predvolebnú opozičnú kampaň proti vláde. Samotní redaktori Denníka N priznávajú, že niektoré ministerstvá s nimi aj napriek embargu komunikujú. Fico pred niekoľkými dňami na niektoré otázky denníku odpovedal.
Poslanci sa vrátia do lavíc v piatok 26. júna. Ďalší rokovací deň by mali otvoriť návrhmi z dielne ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). Ako prvý by mal prísť návrh zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý sa do parlamentu vracia po roku. Minister ho totiž vlani v júni z rokovania stiahol. Dôvodom bola výmena náčelníkov Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, keď Petra Vojteka v máji 2014 vystriedal Milan Maxim.
V porovnaní so súčasnou právnou úpravou sa v novom zákone zavádzajú napríklad nové druhy štátnej služby. A to stála štátna služba a krátkodobá štátna služba. Do stálej štátnej služby môžu byť profesionálni vojaci vymenovaní z dočasnej po 17 rokoch jej trvania. V stálej štátnej službe budú profesionálni vojaci až do dosiahnutia vekovej hranice 55 rokov

Copyright © TASR 2015