26. 6. 2015

Zomrel Kája Saudek

Zomrel Kája Saudek



Kája Saudek zomrel dnes vo veku 80 rokov .
Kája Saudek (vlastným menom Karel Saudek bol významný český maliar a komiksový kresliar. Jeho špecifické výtvarné dielo doplnilo aj niekoľko filmov a populárno náučný televízny seriál Okná vesmíru dokorán, ilustroval tiež rad kníh a časopisov. Bol bratom (jednovaječné dvojča) fotografa Jana Saudka. Od apríla 2006 ležal vo vegetatívnom stave v motolskej nemocnici.
V roku 1966 použil jeho kresby Miloš Macourek vo filme Kto chce zabiť Jessii ?. Tým sa dostal do širšieho povedomia a jeho kresby začali byť publikované v širšom zmysle. V roku 1971 spolupracoval ešte na filme Štyri vraždy stačia, miláčik.

Začiatkom 70. rokov sa niekoľko rokov živil kreslením seriálov pre časopis Mladý svět. Dva roky vychádzal seriál Lips Tulian podľa dobrodružných románov 19. storočia (bol ukončený na zásah cenzúry), ďalšie dva roky seriál kreslený na libretá opier (v seriáli boli karikován speváci populárnej hudby, niektorí - zvlášť Karel Gott - proti tomu protestovali). Potom boli komiksy v Mladom svete zrušené. V rokoch 1976-1978 maľoval Saudek pre pioniersky magazín Chodník ešte komiks na motívy seriálu Tridsať prípadov majora Zemana .
Na začiatku deväťdesiatych rokov bola prakticky všetky jeho diela znovu vydaná. On sám ilustroval titulnej stránky komiksových magazínov Kométa a znovuvydaných zošitov príbehov Boba hurikánov.
Od nehody v apríli 2006, keď mu v hrdle zaskočilo sústo, ležal vo vegetatívnom stave v motolskej nemocnici.



Copyright © Česká televízia 2015