21. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná ľudskoprávna skupina Human Rights Watch (HRW) odsúdila dnes útok fundamentalistického hnutia Taliban v afganskej metropole Kábul, ktorého terčom bol autobus so zamestnancami najväčšej afganskej mediálnej spoločnosti. Stredajší incident, pri ktorom zahynulo sedem ľudí, HRW považuje za útok na slobodu prejavu. Napísala to agentúra AP citujúc vyhlásenie tejto organizácie.
Napadnutie zamestnancov spravodajskej televízie TOLOnews bolo "ohavnosťou zameranou na podlomenie afganskej stále krehkej slobody médií", píše sa vo vyhlásení HRW.
Samovražedný atentátnik zaútočil v stredu neďaleko ruského veľvyslanectva v Kábule na autobus vezúci viac ako 30 členov afganskej televíznej produkčnej spoločnosti Kaboora Production. Pri výbuchu zomrelo sedem ľudí z televízie TOLOnews, ďalších 26 utrpelo zranenia.
Produkčná spoločnosť Kaboora Production patrí do skupiny Moby Group, ktorá vlastní aj TOLOnews a ďalšie televízne a rozhlasové stanice.
K zodpovednosti za útok sa prihlásilo povstalecké hnutie Taliban prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida. Ten neskôr umiestnil na svoje konto na Twitteri logo TOLOnews preškrtnuté veľkým červeným X. Taliban označil túto televíziu za "špionážnu agentúru".

Copyright © TASR 2015