17. 1. 2016

Zomrel Svätopluk Šablatúra

Zomrel Svätopluk Šablatúra

Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu Svätopluk Šablatúra.
Bol priekopníkom slovenského dabingu, dabingovým režisérom,filmovým pomocným režisérom a súdnym znalcom v odbore filatelistiky.
V roku 1957 založil vo filmových ateliéroch na Kolibe prvé slovenské dabingové štúdio (dovtedy sa slovenský dabing vyrábal mimo Slovenska). Réžii slovenského dabingu sa venoval približne štyridsať rokov. Od samotného počiatku štúdií na Kolibe až po odchod do dôchodku v roku 2000 v Slovenskej televízii.
Režíroval veľké množstvo známych dabingov, vrátane filmu Snehulienka a sedem trpaslíkov a Winnetou III: Posledný výstrel. Jeho prvým režijným debutom v dabingu bol krátkometrážny ruský animovaný film Miško darebák (rus. Мишка задира, Miška zadira) z roku 1956, ktorý režíroval v roku 1957. Počas svojho pôsobenia v dabingu vypracoval aj zborník pod názvom Umenie dabovať. Pracoval aj ako pomocný režisér v Slovenskom filme, napr. pri filmoch Kozie mlieko (réžia Ondrej Jariabek, 1950) a Pole neorané (réžia Vladimír Bahna, 1953). Je taktiež filatelistom a súdnym znalcom pre známky.