20. 2. 2016

Berlinale 2016

Berlinale 2016

Taliansko-francúzsky dokument Fuocoammare (Oheň na mori) venovaný problematike utečencov získal dnes prestížneho Zlatého medveďa pre najlepší film, hlavnú cenu 66. ročníka berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Informovala o tom agentúra DPA.
      Snímku talianskeho režiséra Gianfranca Rosiho, ktorá mala na festivale svetovú premiéru, ocenila sedemčlenná odborná porota pod vedením americkej oscarovej herečky Meryl Streepovej.
      Rosiho film sa odohráva na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa pre tisíce migrantov stal vstupnou bránou do Európy. V dvoch dejových líniách dokument zachytáva bežný život obyvateľov ostrova a ťažkú situáciu utečencov, ktorí sa na "lodiach smrti" snažia doplaviť na Lampedusu.
      Veľkú cenu poroty získala bosniansko-francúzska dráma Smrt u Sarajevu (Smrť v Sarajeve) bosnianskeho režiséra Danisa Tanoviča.
      Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu udelili Francúzske Mii Hansenovej-Löveovej za film L’avenir (Budúcnosť). Sošky strieborných medveďov za herecké výkony si prevzali Dánka Trine Dyrholmová (film Kollektivet) Tunisan Madžd Mastúra (Hedi).
      Dvakrát bodovala aj ázijská kimenatografia. Strieborného medveďa za výnimočný umelecký výkon dostal Mark Lee Ping-Bing, kameraman čínskeho filmu Crosscurrent. Cenou Afreda Bauera za nové perspektívy v kinematografii odmenili filipínsko-singapurskú drámu Hele sa Hiwagang Hapis.
      Za najlepšieho scenáristu v Berlíne vyhlásili Poliaka Tomasza Wasilewského, ktorý sa podieľal na vzniku poľsko-švédskej drámy Zjednoczone Stany Milosci.
      V kategórii krátkometrážnych filmov ocenili portugalskú snímku Balada de um Batráquio (Zlatý medveď) a britsko-dánsko-holandský koprodukčný film A Man returned (Strieborný medveď).
      Na festivale premietli tentoraz viac ako 400 filmov rôznych žánrov z celého sveta, 18 z nich sa uchádzalo o hlavné trofeje v súťaži celovečerných filmov. Ani slovenská, ani česká kinematografia v tejto súťaži nemala zastúpenie.
      Vlani Zlatého medveďa dostal film Taxi Teherán od iránskeho režiséra Džafara Panahího. 


Copyright © TASR 2016