19. 2. 2016

Zomrela Harper Lee

Zomrela Harper Lee

Vo veku 89 rokov skonala americká spisovateľka Harper Lee, ktorá sa preslávila románom Nezabíjajte vtáčika, na Slovensku známym aj pod názvom Ako zabiť vtáčika. Správu jej o úmrtí potvrdil starosta autorkinho rodného mestečka Monroeville v štáte Alabama, kde spisovateľka aj naposledy vydýchla.
Nelle Harper Lee sa narodila 28. apríla 1926 v spomínanom Monroeville ako najmladšie zo štyroch detí. Študovala na Huntingdon College a University of Alabama, no štúdium nedokončila. V roku 1949 sa presťahovala do New Yorku, kde pracovala pre aerolínie, pričom písaniu sa venovala iba vo voľnom čase. V roku 1956 si však našla agenta a o štyri roky neskôr vydala spomínaný román Nezabíjajte vtáčika. Z toho sa stal okamžite bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň Lee získala Pulitzerovu cenu. Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román z pohľadu dievčaťa menom Scout rozpráva príbeh o jej otcovi, právnikovi Atticusovi Finchovi. Kniha venujúca sa témam ako rasizmus, zničenie nevinnosti, spoločenské rozdiely, odvaha, súcit či rodová rovnosť sa v roku 1962 dočkala filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal Gregory Peck za stvárnenie Atticusa Fincha.
Vlani sa dostalo do predaja pokračovanie tohto románu s názvom Postav hliadku, ktoré pritom Lee napísala ešte pred svojím debutom. Autorka v ňom približuje osud už dospelej hrdinky Scout, ktorá sa vracia do rodného mesta Maycomb a snaží sa pochopiť postoj svojho otca Atticusa k spoločnosti, ako aj vlastné pocity voči miestu, kde vyrastala. Nezabíjajte vtáčika a Postav hliadku boli jediné dva romány, ktoré Lee vydala.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.