14. 2. 2016

VOĽBY 2016

VOĽBY 2016

Aj pred tohtoročnými parlamentnými voľbami prinesú slovenské televízie špeciálne predvolebné diskusie. Prvú z nich budú môcť diváci zhliadnuť už v nedeľu (14.2.) na TV Markíza.
Predstavitelia súperiacich politických strán sa stretnú celkovo v troch televíziách – na okruhoch RTVS, v TV Markíza a v spravodajskej TA3. Najviac priestoru poskytne verejnoprávna televízia, ktorá pre diskusie vyhradila celých 10 hodín televízneho vysielania, ktoré jej predpisuje zákon.
V nedeľu o 13.00 h Markíza odvysiela prvú z celkovo piatich diskusií, v ktorej sa zídu lídri preferenčne najslabších politických strán – Priama demokracia, Koalícia spoločne za Slovensko, Maďarská kresťanskodemokratická strana, Vzdor – strana práce, Odvaha – Veľká národná a prorurská koalícia.
Ďalšie štyri diskusie súkromná televízia naplánovala na dva nasledujúce víkendy - vždy v sobotu a v nedeľu (20.2. a 21.2., 27.2. a 28.2.). V politických diskusiách bude vyhradený rovnocenný priestor pre všetkých lídrov kandidujúcich strán,“ vysvetlil PR manažér televízie Lukáš Kočišek.
RTVS pripravila celkom 12 diskusií rozdelených do dvoch blokov. Na Dvojke odvysiela záznam z ôsmich rozhlasových diskusných relácií, ktoré budú mať premiéru v hlavnom vysielacom čase rozhlasovej jednotky – Rádia Slovensko. Budú zaznamenávané i kamerami. Vyplýva to zo zverejnených Pravidiel volebného vysielania RTVS.
Diskusie sa v rozhlase uskutočnia 19.2., 20.2., 22.2., 23.2., 24.2., 25.2., 26.2., 27.2., vždy o 12.20 h. Na televíznej Dvojke budú odvysielané vždy v ten istý deň o 18.00 h. V každej sa stretnú predstavitelia troch strán, v úvodnej diskusii iba predstavitelia dvoch strán.
Ťažiskovými budú štyri predvolebné diskusie, ktoré RTVS prinesie v hlavnom televíznom vysielacom čase o 20.25 h na Jednotke v dňoch 26.2., 29.2., 1.3. a 2.3. Zároveň ich simultánne odvysiela aj na Rádiu Slovensko. Pre tieto relácie vyhradí zostávajúci zákonom určený čas v televíznom aj rozhlasovom vysielaní - 13 minút a 5 sekúnd pre každú stranu.
V prvých troch moderovaných diskusiách na aktuálne témy sa stretnú zástupcovia šiestich strán, v poslednej zástupcovia piatich strán. Telerozhlas bude podľa zverejnených pravidiel pri pozývaní preferovať lídrov strán. Strany do diskusných relácií zoradí na základe priemeru výsledkov v štyroch prieskumoch verejnej mienky, ktoré si špeciálne pre tento účel objednal v renomovaných agentúrach.
Spravodajská televízia TA3 chystá jednu veľkú politickú diskusiu z historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Odvysiela ju v nedeľu 28. februára so začiatkom približne o 11.00 h. „V prvej časti sa stretnú predstavitelia strany Smer–SD, Most–Híd, KDH, strany #Sieť a SNS,“ vysvetlila PR manažérka televízie Martina Mečiarová.
Následne sa uskutoční diskusia predstaviteľov strán, ktoré sú v prieskumoch verejnej mienky na ďalších pozíciách. Vzhľadom na technické, časové a personálne možnosti TA3 boli podľa Mečiarovej zoznamy pozvaných diskutujúcich zúžené na predstaviteľov politických strán, ktoré sa v prieskumoch verejnej mienky dlhodobo umiestňujú na najvyšších pozíciách.

Copyright © TASR 2016