15. 2. 2016

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Americká herečka Emma Roberts potvrdila, že sa predstaví aj v pripravovanej druhej sezóne seriálu Scream Queens (2015), v ktorom stvárňuje Chanel Oberlin. "Áno, Chanel je späť. Na druhú sériu sa veľmi teším, pretože si môžem iba predstavovať, čo si tvorcovia pripravili pre Chanel," uviedla 25-ročná herečka pre E! News. Nové epizódy sa budú odohrávať v nemocničnom prostredí a mali by sa v nich objaviť štyri nové mužské postavy, pričom všetci štyria budú lekári.
Emma Rose Roberts sa na filmovom plátne po prvý raz objavila v krimi dráme Kokaín (2001) po boku hviezd ako Johnny Depp a Penélope Cruz. Zahrala si aj vo filmoch Veľký šampión (2002), Panna Aquamarine (2006), Nancy Drewová: Záhada v Hollywoode (2007), Chodiaca katastrofa (2008), Hotel pre psov (2009), Valentín (2010), Vreskot 4 (2011), The Art of Getting By (2011), My sme Millerovci (2013) či Ashby (2015). Okrem herectva sa venuje aj modelingu a spevu. V roku 2005 vydala album Unfabulous And More, ktorý bol zároveň soundtrackom seriálu Neslávna (2004 - 2007).

Americká herečka Ashley Judd sa predstaví v nových častiach seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991). Informoval o tom filmový portál Deadline. Zatiaľ však nie je známe, akú postavu 47-ročná rodáčka z Granada Hills v Kalifornii stvárni. Podľa informácií portálu by sa do seriálu mal vrátiť aj 90-ročný herec Warren Frost, otec výkonného producenta a spolutvorcu Marka Frosta, ktorý si v pôvodnej sérii zahral doktora Willa Haywarda.
V projekte sa predstaví aj Kyle MacLachlan, ktorý si zopakuje úlohu Dalea Coopera, či samotný režisér Lynch, ktorý by si mal opätovne zahrať šéfa pobočky FBI Gordona Colea. Z pôvodného obsadenia sa do seriálu vracajú aj Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn, Catherine E. Coulson, Mädchen Amick, Michael Horse alebo Miguel Ferrer. Okrem toho by sa v nových epizódach mali predstaviť aj Naomi Watts, Amanda Seyfried, Robert Knepper, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern, Balthazar Getty, David Patrick Kelly či Richard Beymer.
Novinku pripravuje režisér David Lynch, ktorý sa spolu s Markom Frostom postaral o scenár všetkých 18 plánovaných častí. Dvojica pritom spolupracovala aj na tvorbe pôvodného seriálu, ktorý v roku 1991 získal tri Zlaté glóbusy či Peabody Award. O zámere nakrútiť nové epizódy obľúbeného seriálu informoval Lynch vlani v októbri. Neskôr síce oznámil, že od projektu odchádza pre nedostatok financií, no napokon v máji prácu na nových častiach potvrdil. Verejnosti ich chcú predstaviť na budúci rok.

Ashley Judd je americká televízna a filmová herečka a politická aktivistka. Známa je z filmov Priepasť (1996), Zberateľ bozkov (1997), Vražedná náklonnosť (1999), Choď za svojím srdcom (2000), Animálna príťažlivosť (2001), Pád Bieleho domu (2013), Divergencia (2014), Rezistencia (2015) či seriálu Bez syna neodídem (2012). 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Outside camping tent in Poland in the summer of 1978

Britská spravodajská spoločnosť BBC dnes odvysiela reláciu, v ktorej na základe listov a fotografií odhalí blízky vzťah, ktorý mal zosnulý pápež Ján Pavol II. s vydatou ženou, americkou filozofkou poľského pôvodu Annou-Teresou Tymienieckou. Priateľstvo ich spájalo viac ako 30 rokov a Tymieniecka sa s pápežom naposledy videla deň pred jeho smrťou v roku 2005.
Vatikán sa počas víkendu dištancoval od nadchádzajúcho vydania programu BBC Panorama a uviedol, že "obsahuje viac dymu ako ohňa". Pripomenul, že fakt, že medzi osobnými priateľmi Jána Pavla II. boli aj ženy, je celé roky verejne známy.
Listy, ktoré pápež Tymienieckej napísal, boli uložené v archíve Poľskej národnej knižnice a neboli prístupné verejnosti. Podľa BBC nič nenasvedčuje tomu, že by Karol Wojtyla, čo je občianske meno Jána Pavla II., porušil sľub celibátu.
Jeho priateľstvo s Tymienieckou sa začalo v roku 1973, keď kardinála Wojtylu, vtedajšieho arcibiskupa v Krakove, kontaktovala kvôli svojej knihe. Potom pricestovala do Poľska, kde sa stretli. Krátko na to si začali pravidelne písať. Kardinálove listy boli spočiatku formálne, ale postupne, ako sa ich priateľstvo prehlbovalo, začali byť osobnejšie. Dohodli sa aj na spolupráci na rozšírenom vydaní kardinálovej knihy Osoba a čin. Kvôli tomu sa niekoľkokrát stretli, niekedy v prítomnosti Wojtylovho tajomníka, inokedy len vo dvojici. V tomto čase si zrejme aj veľmi intenzívne písali.
Wojtyla pozval Tymieniecku do Poľska na letné stanovanie i zimnú lyžovačku, ktoré prijala, ako o tom svedčia aj fotografie.
V roku 1976 sa kardinál Wojtyla zúčastnil na konferencii v USA a Tymieniecka ho pozvala na návštevu do svojej rodiny i do víkendového domu v Novom Anglicku. Zrejme niekedy v tomto období sa Tymieniecka v liste priznala, že sa do kardinála zaľúbila - svedčí o tom Wojtylova odpoveď na jej tri listy, keď sa priznal, že nevie, ako reagovať, ale označil ju za "dar od Boha".
BBC na svojej stránke uviedla, že nemala k dispozícii žiaden z listov napísaných pápežovi Tymienieckou. Predpokladá sa, že by mohli byť v jej osobnom archíve, ktorý Poľskej národnej knižnici predala v roku 2008, šesť rokov pred svojou smrťou. Knižnica však nepotvrdila, že má Tymienieckej listy pápežovi.
Z korešpondencie tiež vyplýva, že kardinál Wojtyla daroval svojej priateľke jednu zo svojich najcennejších osobných vecí - škapuliar - dva prúžky vlnenej látky spojené šnúrkami nosené na krku s vyobrazením Božského Srdca Ježišovho a Panny Márie Karmelskej, pričom pri nosení jedna jeho časť spočíva na pleciach a druhá na prsiach. tento škapuliar Wojtylovi daroval jeho otec po prvom svätom prijímaní.
Ich priateľstvo pokračovalo aj po zvolení Karola Wojtylu za pápeža v roku 1978. Keď pápežovi v 90. rokoch diagnostikovali Parkinsonovu chorobu a bol vo Vatikáne čoraz izolovanejší, Tymieniecka ho často navštevovala alebo mu z USA písala listy a posielala vylisované kvety z okolia víkendového domu svojej rodiny v Novom Anglicku.
Po páde komunizmu sa Tymienieckej manžel, Hendrik Houthakker - uznávaný ekonóm z Harvardovej univerzity, stal pápežovým poradcom pre postkomunistické ekonomiky. Pápež ho na znak uznania za tieto služby vymenoval za pápežského rytiera.
BBC uviedla, že Poľská národná knižnica kúpila archív Tymienieckej za sedemcifernú sumu. Zvyčajne, keď kúpi dokumenty súvisiace s pápežom Jánom Pavlom II., rýchlo ich zverejní a sprístupní bádateľom. Táto pozostalosť však nebola verejnosti sprístupnená.
BBC pripomenula, že v okruhu priateľov Jána Pavla II. bolo viacero žien - napríklad aj psychiatrička Wanda Póltawska, s ktorou si roky písali, ale zrejme žiadne z týchto priateľstiev nebolo také intenzívne a emotívne ako vzťah s Tymienieckou.
Britský denník Guardian dnes napísal, že Tymieniecka odmietala tvrdenia, že by bola zamilovaná do Wojtylu, ale vyjadrovala sa o ňom vždy pochvalne. Veľmi ostro však kritizovala jeho názory na lásku a sexualitu, ako ich zosumarizoval v knihe Láska a zodpovednosť. "Pomyslela som si, že zjavne nevie, o čom hovorí," citoval dávnejšie Tymienieckej vyhlásenie Guardian.

Copyright © TASR 2016