3. 4. 2016

GLAAD Media Awards

GLAAD Media Awards

Organizácia pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation - GLAAD) rozdala v sobotu výročné GLAAD Media Awards. Na 27. ročníku podujatia, ktoré sa konalo v hoteli Beverly Hilton v Los Angeles, udelili cenu pre najlepší film v širokej distribúcii dráme Carol (2015), ktorá tak porazila snímky Dánske dievča (2015), Dope (2015), Freeheld (2015) a Grandma (2015).
Ocenenie pre najlepší dramatický seriál si v mene tvorcov projektu Sense8 (2015) prevzala filmárka Lilly Wachowski, pre ktorú išlo zároveň o prvé verejné vystúpenie, odkedy zverejnila svoju tranzíciu. Spomedzi komediálnych seriálov zvíťazil Transparent (2014) a za najlepší televízny film alebo minisériu vyhlásili životopisnú snímku Bessie (2015) v hlavnej úlohe s Queen Latifah. Najlepším dokumentom sa stala snímka Kumu Hina (2014) režisérov Deana Hamera a Joa Wilsona.
V kategórii Najlepší interpret alebo interpretka uspel Troye Sivan s albumom Blue Neighbourhood (2015), pričom rovnakú cenu pre španielsky hovoriaceho umelca alebo umelkyňu si odniesol vďaka nahrávke A Quien Quiera Escuchar (2015) portorický spevák Ricky Martin.
Počas galavečera odovzdali tiež špeciálne Vanguard Award a Stephen F. Kolzak Award. Vanguard Award udeľovanú za zviditeľňovanie a zvyšovanie pochopenia homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí udelili americkej speváčke a herečke Demi Lovato, pričom druhé menované ocenenie za boj proti homofóbii si prevzala austrálska modelka a herečka Ruby Rose.
Na sobotňajšom udeľovaní ocenili tiež reality šou (I Am Cait a I Am Jazz), denný seriál (Bohatí a pekní), komiks (Lumberjanes) a talkšou (epizóda Janet Mock v relácii Super Soul Sunday moderátorky Oprah Winfrey).
Počas druhého galavečera, ktorý sa uskutoční 14. mája v New Yorku, udelia ešte ocenenia v kategóriách Najlepší novinový článok, Najlepšia digitálna žurnalistika či Najlepší film v limitovanej distribúcii, kde o cenu zabojujú snímky 52 utorkov (2013), Appropriate Behavior (2014), Boy Meets Girl (2014), Drunktown's Finest (2014) a Tangerine (2015).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.