5. 4. 2016

Zomrel Erik Bauersfeld

Zomrel Erik Bauersfeld

Vo veku 93 rokov zomrel americký hlasový herec a rozhlasový dramatik Erik Bauersfeld, známy predovšetkým ako hlas Admirála Ackbara zo snímky Star Wars: Epizóda VI - Návrat Jediov (1983). Smutnú správu potvrdil americkému týždenníku People jeho manažér Derek Maki. Rodák z New Yorku, ktorý v spomínanej epizóde úspešnej sci-fi ságy prepožičal hlas aj Bibovi Fortunovi, skonal v nedeľu ráno vo svojom dome v kalifornskom Berkeley. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.
Erik Bauersfeld sa narodil 28. júna 1922 v newyorskom Brooklyne. Okrem šiestej epizódy Hviezdnych vojen nahovoril Admirála Ackbara aj pre najnovšiu časť ságy Star Wars: Sila sa prebúdza (2015). Podieľal sa aj na sci-fi dráme A.I. Umelá inteligencia (2001), v ktorej prepožičal hlas záhradníkovi, či horore Purpurový vrch (2015). Počas kariéry sa však venoval predovšetkým rozhlasovej tvorbe, pričom viac ako tridsať rokov pôsobil ako riaditeľ oddelenia drámy a literatúry v brooklynskej rozhlasovej stanici KPFA.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.