23. 4. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Ústavný súd (ÚS) SR odmietol sťažnosť vydavateľa Denníka N proti rozhodnutiu vlády Roberta Fica z mája 2015 nekomunikovať s týmto periodikom. Prvý senát tak rozhodol tento týždeň "pre nedostatok právomocí Ústavného súdu SR". ÚS SR o tom informoval na svojej webovej stránke.
Vydavateľ denníka – spoločnosť N Press namietala porušenie jej základných práv podľa Ústavy SR, Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Medzinárodného paktu o občianskych, politických, hospodárskych a kultúrnych právach, a tiež porušenie práva na podnikanie v zmysle ústavy.
Vláda v stanovisku z 11. mája 2015 oznámila, že nebude komunikovať s daným médiom, čo zdôvodnila dlhodobým tendenčným informovaním zo strany denníka o práci kabinetu.
Denník N a denník SME spoločne podali ešte v apríli 2015 sťažnosť na Tlačovú radu SR (TR SR), kde uviedli, že premiér, resp. Úrad vlády SR odmietol poskytovať informácie redaktorom týchto denníkov. Tlačová rada SR koncom roka rozhodla, že Úrad vlády SR porušil slobodu tlače obmedzením prístupu novinárov k informáciám a vyslovila nad jeho postupom vážne znepokojenie. Úrad vlády reagoval, že pri komunikácii so všetkými médiami postupuje v zmysle platnej legislatívy.

Copyright © TASR 2016