19. 4. 2016

The Pulitzer Prizes 2016

The Pulitzer Prizes 2016

Tohtoročné Pulitzerove ceny, ktoré sú najvyšším žurnalistickým ocenením v USA, získali dnes noviny New York Times za medzinárodnú reportáž o násilí páchanom na ženách v Afganistane, tlačová agentúra AP za žurnalistickú službu verejnosti a denník Washington Post za domáce reportáže zo Spojených štátov. Pulitzerove ceny, pomenované podľa novinára a najvýznamnejšieho vydavateľa periodickej tlače svojej doby v USA, maďarského rodáka Josepha Pulitzera, sa tento rok udeľovali po 100. raz, informovala tlačová agentúra DPA.
Cenu za najlepšiu medzinárodnú reportáž o neutešenej situácii žien v Afganistane získala Alissa J. Rubinová z novín New York Times.
Tlačová agentúra AP dostala Pulitzerovu cenu za službu verejnosti za svoje investigatívne vyšetrovanie zneužívania ázijskej pracovnej sily v súvislosti s dodávkami plodov mora do USA.
A cenu v kategórii domácich reportáží získali pracovníci denníka Washington Post za zriadenie národnej databázy o tom, ako často a prečo polícia v USA svojou streľbou zabíjala.
Redaktori novín Los Angeles získali Pulitzerovu cenu za bleskové spravodajstvo zo smrtiacej teroristickej streľby v kalifornskom San Bernardine.
Cenu v kategórii investigatívnej reportáže udelili žurnalistom novín Tampa Bay Times a Sarasota Herald-Tribune za ich hĺbkovú analýzu situácie v psychiatrických nemocniciach na Floride.
V umeleckých kategóriách si Pulitzerovu cenu za divadelnú hru, dotovanú odmenou 10.000 dolárov, odniesol Lin-Manuel Miranda za broadwayský hip-hopový muzikál Hamilton. Rozpráva životný príbeh Alexandra Hamiltona, karibskej imigrantskej siroty, ktorá sa stala prvým americkým ministrom financií.
V stanovách ocenenia sa píše, že je určené výnimočnej hre amerického autora, venovanej americkému životu, informovala tlačová agentúra AP.
Pulitzerovu cenu za beletriu získal 45-ročný Viet Thanh Nguyen za román The Sympathizer, ktorý sa odohráva v záverečných dňoch vietnamskej vojny. Príbeh rozpráva formou spomienok bývalý komunistický agent, ktorý sa infiltroval do juhovietnamskej armády.
Pulitzerove ceny sa v súčasnosti udeľujú v 21 žurnalistických a umeleckých kategóriách.

Copyright © TASR 2016