21. 4. 2016

Stanovisko Generálnej prokuratúry SR ku kauze CT

Stanovisko Generálnej prokuratúry
SR ku kauze CT


Keďže bola verejnosť za uplynulé tri dni sústavne bezprecedentným a zavádzajúcim spôsobom v súvislosti s trestnou vecou nákupu CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch informovaná, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ako nezávislý štátny orgán sa rezolútne odmieta ďalej zúčastňovať na tendenčnej politickej a časti médií manipulatívnej kampani. Generálna prokuratúra SR, aby rozptýlila podozrenia o „zametaní kauzy CT v Piešťanoch pod koberec“, po anonymizácii rozhodnutia, ho dňa 18. 4. 2016 zverejnila na svojej webovej stránke. Napriek tomu, sa vybranými médiami a politikmi z neštandardných politických subjektov účelovo zamlčiavali a prekrúcali fakty. V snahe zachovať korektnosť a elementárnu úctu k faktom, si pre prehľadnosť tendenčne živenej témy, dovolí Generálna prokuratúra SR opätovne zosumarizovať fakty, ktoré považuje v tejto súvislosti za podstatné:
- V trestnej veci tzv. „piešťanského CT prístroja“ obvinení prostredníctvom právnych zástupcov využili právo na podanie podnetu na preskúmanie zákonnosti uznesenia vyšetrovateľky o vznesení obvinenia, ako i uznesenia prokurátora o zamietnutí sťažností.
- Po preskúmaní príslušného spisového materiálu dospel prvý námestník generálneho prokurátora k záveru, že napadnutými uzneseniami bol porušený zákon v neprospech obvinených, a preto rozhodol o zrušení napadnutých obvinení.
- Jedným z hlavných pochybení je nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody, a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku, ktorý je ako celok nepoužiteľný, a preto nie je možné ho dopĺňať. Navyše, medzi znalcami nebol ani jeden radiológ.
- Plánovaný nákup CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch (2014) bol prístroj PHILIPS INGENUITY CORE 128 s ďalšími súvisiacimi službami a prácami.
- Znalci ho v posudku porovnávali s iným CT prístrojom (v Českej republike), ktorý nebol ponúkaný vo verejnom obstarávaní v roku 2012. V roku 2012 nebol spoločnosťou SIEMENS ponúkaný prístroj SOMATOM Definition AS+, ako je uvedené v znaleckom posudku, ale prístroj SOMATOM Definition AS. Prístroj SOMATOM Definition AS je 64 špirálový a SOMATOM Definition AS+ je 128 špirálový.
- Z uvedeného dôvodu nemožno prijať záver znaleckého posudku, že technické parametre prístroja vysúťaženého v roku 2012 a prístroja vysúťaženého v roku 2014 spĺňajú rovnaké funkčné vlastnosti a sú zhodné.
- Pokiaľ ide o porovnanie českého a slovenského trhu ohľadom CT prístrojov v znaleckom posudku, je potrebné prihliadať na skutočnosť, že v Českej republike je dvojnásobne väčší trh ako na Slovensku, že cena CT prístrojov sa odvíja od počtu ich predaja na danom trhu – v ČR sa ich predá viac, že cena CT prístrojov závisí aj od platieb z poisťovní, pretože každý štát má nastavené bodové hodnotenie za jednotlivé typy vyšetrení a cenu bodu, a že nie je možné porovnávať cenu prístroja s okamžitou platbou s cenou prístroja so štvorročným úverom.
- V znaleckom posudku sa uvádza, že „pre účely znaleckého posudku nie je iná možnosť, ako zrovnávať predaje v zahraničí, konkrétne v Českej republike, pretože v Slovenskej republike nie je čo porovnávať.“ Toto konštatovanie je nepravdivé. Minimálne od roku 2010 sú na Slovensku inštalované zariadenia s počtom špirál 128, či už značky SIEMENS alebo PHILIPS.
- V posudku je konštatovaný záver o nehospodárnosti a neefektívnosti nákupu. Ide o hodnotiaci úsudok, ktorý je neprípustný a presahuje rámec znaleckého dokazovania, pretože takéto hodnotenie prináleží výlučne súdu. Znalecký ústav sa tým zaoberá otázkou právneho charakteru, čo je zakázané § 145 ods.1, druhá veta Trestného poriadku.
Generálna prokuratúra Slovenskej republiky zároveň opätovne zdôrazňuje, že v tejto trestnej veci sa naďalej koná a je vedené trestné stíhanie. Uvedené rozhodnutie však nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, ktoré prvý námestník generálneho prokurátora svojím rozhodnutím vytkol, príde opätovne k vzneseniu obvinenia.
Záverom Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vyjadruje poľutovanie nad snahou niektorých médií účelovo, tendenčne a bezprecedentným spôsobom zamlčovať fakty, ktoré Generálna prokuratúra SR ochotne poskytla a vyjadruje znepokojenie nad takýmto prístupom dotknutých médií, ktoré na dennej báze porušujú elementárne znaky svojho poslania – a to je objektívne informovať verejnosť. Je tiež prinajmenšom neštandardné, aby sa stále tí istí opoziční politici vyjadrovali k živým trestným veciam. Robiť vyšetrovanie prostredníctvom mediálnych výstupov, vnímame ako lacné a populistické vytĺkanie politického kapitálu. Chápeme, že je marketingovo príťažlivé robiť jednoduché heslovité vyhlásenia, ktorými sa politici stavajú do pozície vyšetrovateľa, prokurátora a sudcu, ale robia tak bez znalosti vyšetrovacieho spisu, stavu konania a sledujú len jeden cieľ: vytĺkať pre seba politický kapitál a naplniť svoje vízie smerujúce k ovládnutiu prokuratúry.
Generálna prokuratúra SR ako nezávislý štátny orgán bude naďalej postupovať v súlade so zákonmi a Ústavou SR. Keďže trestná vec „nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici“ sa stala predmetom bezprecedentnej politickej a aj mediálnej kampane, Generálna prokuratúra bude v rámci poskytovania informácií postupovať v zmysle Trestného poriadku.“