20. 5. 2016

Ekotopfilm-Envirofilm 2016

Ekotopfilm-Envirofilm 2016


Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm 2016, ktorý prebiehal od pondelka (16.5.) v Banskej Bystrici a Bratislave, dnes vrcholí. V bratislavskom Primaciálnom paláci krátko pred poludním odovzdali ceny 22 víťazným filmom festivalu, ktoré určila medzinárodná porota. Medzi ocenenými je aj slovenský film Púštna ruža, ktorej autorom je Michal Rybanský.
Do tohto ročníka festivalu sa prihlásilo viac ako 350 filmov. Medzinárodná porota počas týchto dní zhliadla a vyhodnotila 110 súťažných programov z 25 krajín, ktoré vybrala Výberová komisia festivalu.
Grand Prix - Cena vlády SR patrí filmu z Francúzska s názvom Ľudské telo: Mikroskopické safari. Jeho režisérom je Pierre-Francois Gaudry. Cenu prezidenta SR si odniesol už uvedený film Púštna ruža. "To, že sme ako jediní slovenskí tvorcovia získali túto cenu, je pre nás neskutočná pocta, že si medzinárodná porota vybrala práve nás. Vnímam to s veľkou pokorou a vďakou," skonštatoval pre TASR Rybanský. Jeho film približuje divákom, v akých ťažkých podmienkach púšte sa dá prežiť a ako ľudia, ktorí nemali žiadne vzdelanie, obetovali celý svoj život na vynájdenie spôsobu, ako z mála vody vytvoriť hospodársky využiteľnú pôdu pre zlepšenie žitia jednoduchým ľuďom a farmárom v indickom Radžastane.
"Na Slovensku si ani neuvedomujeme, že máme obrovské zásoby vody a veľmi ňou plytváme. Nedokážeme ešte stále doceniť význam vody. Keďže práve voda bude jedna z najcennejších komodít v budúcnosti, chcel som týmto projektom ukázať, že ľudia, ktorí jej majú nedostatok, si ju vážia viac. My sa to musíme ešte len učiť," priblížil. Po troch zahraničných dokumentoch plánuje Rybanský na budúci rok dokončiť film z prostredia slovenských hôr o tradičných valašských ovciach na Liptove.
"Tento ročník je významný v tom, že sme vybudovali platformu, kde ten filmový festival a súťaž je základ, ale sprievodnými programami a hosťami, ktorých sme dokázali zapojiť, oslovujeme celú spoločnosť," uviedol pre TASR generálny riaditeľ festivalu Peter Lím. Ako podotkol, "magické" zážitky si z tohto ročníka odnáša vďaka hlavnému hosťovi festivalu – primátologičke Jane Goodall. "Stala sa mojou novou starou mamou," povedal s úsmevom Lím.
Význam Ekotopfilm – Envirofilm festivalu ocenil aj minister životného prostredia László Sólymos. Podľa jeho slov je veľmi prínosné, že sa toto podujatie venuje najmä mladým ľuďom. "Je dôležité, aby si deti od svojho ranného veku začali prisvojovať lásku k prírode a k jej ochrane. Chcem, aby sa aj ministerstvo životného prostredia uberalo týmto smerom, preto plánujeme založiť Zelený fond, ktorý bude slúžiť na podporu environmentálneho vzdelávania mladých," skonštatoval počas odovzdávania cien minister s tým, že inšpiráciou pre rezort bude aj práca Jane Goodall.
Dnešný záverečný deň festivalu patrí v hlavnom meste téme zdravého stravovania. V Banskej Bystrici program uzavrie filantrop Peter Káčer. Festival však bude pokračovať od septembra tohto roka do apríla 2017 vo všetkých krajských a vybraných okresných slovenských mestách. "Máme aj partnera v Česku, s ktorým pripravujeme samostatný český festival pre Prahu a pre ďalších 50 českých miest," podotkol Lím.

Copyright © TASR 2016