20. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ústavný súd Českej republiky včera zamietol sťažnosť investigatívneho novinára Janka Kroupu. Domnieval sa, že ho odpočúvala polícia, pretože chcela zistiť zdroj jeho informácií. V sťažnosti poukazoval tiež na formalistický prístup Najvyššieho súdu, ktorý neúspešne požiadal o preskúmanie zákonnosti odpočúvania.
Kroupa v minulosti dospel k záveru, že polícia chcela prostredníctvom odposluchov zistiť jeho zdroj informácií v kauze údajnej korupcie okolo nákupu obrnených transportérov Pandur. Zároveň sa novinár domnieval, že Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu nesplnil svoju povinnosť informovať ho o vykonanom odpočúvania.
Vlani sa Kroupa obrátil na Najvyšší súd kvôli preskúmanie zákonnosti. Súd ale jeho podnet odmietol z procesných dôvodov. O sledovanie svojho mobilného telefónu mal totiž Kroupa vtedy len neoficiálne informácie. Trestný poriadok pri tom predpokladá, že polícia, žalobca alebo súd po právoplatnom skončení trestného konania informuje sledovaného človeka o vykonaných odpočúvaní. Až potom začína plynúť lehota na podanie návrhu na NS.
Kroupa zvolený výklad trestného poriadku označil v ústavnej sťažnosti za formalistický. Vedie vraj k absurdným situáciám. Ľudia, ktorí informáciu o odpočúvaní nedostanú oficiálne, ale napriek tomu jej preukázateľne disponujú, nemajú reálnu možnosť domôcť sa súdneho preskúmania zákonnosti odposluchov.

Copyright © ČTK 2016

Izraelské úrady prepustili vo štvrtok väzneného palestínskeho novinára Muhammada al-Kíka po 94-dňovej hladovke, informuje agentúra AP.
      Al-Kík (33) ukončil protestnú hladovku ešte koncom februára, pričom sa mal pôvodne dostať na slobodu 21. marca. Izraelská armáda oznámila, že al-Kíka vo štvrtok prepustili a je vo svojom dome v Predjordánsku.
      Spravodajcu saudskoarabskej televízie al-Madžd zatkli 21. novembra 2015 a o štyri dni neskôr začal hladovku. Al-Kík ňou protestoval proti umiestneniu do tzv. administratívnej väzby na šesť mesiacov. Toto opatrenie umožňuje v Izraeli zadržiavať osoby podozrivé z terorizmu bez súdu či obžaloby.
      Izraelská tajná služba Šin Bet v súvislosti s týmto prípadom uviedla, že al-Kík bol zapojený do teroristických aktivít militantného hnutia Hamas a administratívna väzba tak bola nutným opatrením.

Copyright © TASR 2016


Americká televízna spoločnosť CBS pripravuje spin-off seriálu Dobrá manželka (2009 - 2016). Zatiaľ nepomenovaný projekt, v ktorom sa ukážu Christine Baranski alebo Cush Jumbo, by mal mať desať až trinásť epizód.
Premiéru naplánovali na jar 2017. Okrem oboch spomínaných herečiek by si mali úlohy zopakovať aj ich ďalší kolegovia a kolegyne zo seriálu, ich mená však zatiaľ neprezradili. Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na nové tváre. Dej novinky by sa mal začať rok po udalostiach z poslednej časti pôvodného seriálu. Na písaní nových epizód sa budú opäť podieľať tvorcovia Michelle King a Robert King, pričom im pomôže aj Phil Alden Robinson.
Seriál Dobrá manželka ponúkol sedem sezón. V projekte si zahrali napríklad aj Julianna Margulies, Matt Czuchry, Archie Panjabi, Josh Charles, Makenzie Vega, Chris Noth alebo Graham Phillips.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.