24. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinský webový portál Myrotvorec je napriek protestom novinárskej obce opäť funkčný: dnes sa na ňom objavil nový zoznam novinárov akreditovaných v samozvaných proruských republikách vyhlásených na území Donbasu na východe Ukrajiny.
Ako informovala agentúra TASS, v zozname je približne 300 mien novinárov, ako aj informácie o mieste ich trvalého pobytu, čísla ich telefónov a e-mailové adresy.
Veľkú časť (293) novinárov z tohto zoznamu tvoria spravodajcovia zahraničných agentúr a médií. Sú medzi nimi osoby z 59 krajín sveta vrátane Rakúska, Nemecka, Gruzínska, Brazílie či Iraku. TASS poznamenal, že zoznam tentoraz neobsahuje meno nijakého ruského novinára.
Myrotvorec pred dvoma týždňami zverejnil osobné údaje takmer 5000 novinárov akreditovaných v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike vyhlásených proruskými separatistami v Donbase.
Okrem ukrajinských novinárov boli v týchto zoznamoch aj spravodajcovia zahraničných médií a denníkov, napríklad televízií CNN a al-Džazíra, tlačových agentúr Agence France-Presse (AFP) či Reuters, vysielacej spoločnosti BBC, denníka New York Times a ďalších. Web ich súčasne obvinil z "napomáhania teroristickým organizáciám".
Zverejnenie osobných údajov vyvolalo veľké znepokojenie v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i v EÚ, ktorej predstaviteľ na Ukrajine Jan Tombiňski vyzval ukrajinskú vládu, aby zabránila v prístupe k zverejneným osobným údajom novinárov akreditovaných v DĽR a LĽR. Upozornil, že ich zverejnenie je porušením medzinárodných noriem i zákonov Ukrajiny. Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo zverejnenie osobných dát za "zneužitie deklarovaných slobôd v záujme politických ambícií".
Agentúra TASS tvrdí, že za projektom Myrotvorec je poslanec ukrajinského parlamentu Anton Heraščenko, ktorý pred niekoľkými dňami deklaroval, že web obnoví svoju činnosť napriek protestom verejnosti.

Copyright © TASR 2016

Francúzski vyšetrovatelia prehľadávajú sídlo spoločnosti Google v Paríži v rámci prešetrovania platenia daní. Pre agentúru Reuters to povedal zdroj, ktorý má blízko k francúzskemu ministerstvu financií. Vyšetrovatelia začali prehľadávať kancelárie Google v centre Paríža v utorok od 5:00, povedal zdroj, ktorý si neželal uviesť svoje meno. Francúzsky denník Le Parisien napísal, že na prehľadávaní sa podieľa zhruba 100 vyšetrovateľov. Hovorcu Googlu sa agentúre Reuters nepodarilo hneď osloviť.
Francúzsko sa od amerického internetového gigantu Google snaží dostať daňové nedoplatky v sume zhruba 1,6 mld. eur, povedal vo februári zdroj z francúzskeho rezortu financií. Francúzsko, Británia a iné krajiny sa dlhodobo sťažujú na spôsob, akým Google, Yahoo! a iné digitálne giganty tvoria zisky v ich krajinách, ale majú svoje daňové sídlo v iných štátoch, v ktorých sú korporátne dane podstatne nižšie. V januári sa spoločnosť Google dohodla, že zaplatí v Británii daňové nedoplatky v sume 130 mil. libier (GBP). Dohoda vyvolala kritiku zo strany opozičných poslancov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.