21. 11. 2016

Czech Press Photo 2016

Czech Press Photo 2016

Snímka Protesty proti návšteve čínskeho prezidenta od pražského fotoreportéra Michala Šulu získala v novinárskej súťaži Czech Press Photo titul fotografia roka 2016, ako aj prvenstvo v kategórii aktualít.
Medzinárodná porota, v ktorej nechýbali - podobne ako medzi nominovanými na trofeje - slovenskí zástupcovia, v zdôvodnení výberu laureáta konštatovala, že víťazná "fotografia symbolizuje konflikt hodnôt demokratického sveta s čínskou realitou a ilustruje súčasný stav politickej kultúry v ČR".
Medzi nositeľmi ocenení sú aj tvorcovia zo SR: Peter Dobiš vo fotokategórii Problémy dnešnej doby (single) za snímku Petronela - Slovnaftská ulica či Tomáš Rafa vo videokategórii Aktualita a reportáž.
Informovali o tom tamojšie elektronické médiá a internetový server Novinky.cz.
Fotoreportér v službách vydavateľstva MAFRA zachytil na ocenenej snímke postavu zahalenú v českej vlajke a padajúci transparent na obranu ľudských práv, ako aj stret priaznivcov čínskeho prezidenta a zástancov rešpektovania ľudských práv.
Kategória Ľudia, o ktorých sa hovorí, priniesla triumf Petra Topiča, ktorý zachytil na snímke medzičasom zosnulého europoslanca Miloslava Ransdorfa, keď prichádzal do sídla KSČM v Prahe vysvetliť svoje zadržanie vo Švajčiarsku.
Prvenstvo v kategórii Portrét patrí snímke Šimona Pikousa Lukáš Krpálek: Olympijský hrdina.
Jiří Šebek získal grant českej metropoly Praha, ktorý je podobne ako hlavná trofej spojený s odmenou 120.000 Kč, a to za sériu fotografií Chrámy novej doby, v ktorej zachytil administratívne a obchodné objekty.
V desiatich kategóriách posudzovala porota celkove 5861 fotografií celkove 349 fotografov. Navyše boli tri kategórie určené pre videozáznamy, v nich si zmeralo sily 41 prác 25 autorov.

Copyright © TASR 2016