23. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec a moderátor James Corden bude uvádzať odovzdávanie cien Grammy, ktorého 59. ročník sa uskutoční v nedeľu 12. februára v losangeleskom Staples Center. Ako uviedol prezident americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied Neil Portnow, 38-ročného rodáka z Londýna si vybrali, pretože je dynamický zabávač, ktorý sa perfektne hodí na moderovanie ceremoniálu.
Corden, ktorý v rokoch 2011 až 2014 sprevádzal odovzdávaním BRIT Awards či tento rok uvádzal udeľovanie divadelných cien Tony, tak nahradí amerického rappera a herca LL Cool J. Ten doteraz moderoval ostatných päť ročníkov odovzdávania prestížnych hudobných cien.
Mená tohtoročných kandidátov na Grammy oznámia vo štvrtok 6. decembra. Nominácie v štyroch hlavných kategóriách – Album roka, Skladba roka, Nahrávka roka a Nováčik roka predstaví speváčka a skladateľka Meghan Trainor, ktorá v poslednej menovanej kategórii uspela minulý rok.
James Kimberley Corden je zabávač, scenárista, producent, herec, spevák a moderátor. V súčasnosti uvádza program The Late Late Show with James Corden na televíznej stanici CBS, ktorého súčasťou je aj populárny segment Carpool Karaoke. Zahral si vo filmoch ako napríklad Za svetlami Blackpoolu (2002), Príťažlivé zlo (2009), Traja mušketieri (2011), Životná šanca (2013) či Príbehy z lesov (2014). Za seriál Gavin & Stacey (2007 - 2010), ktorý pomáhal vytvárať a tiež si v ňom zahral, mu udelili cenu BAFTA.

Ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže, zaradil Kyjev na zoznam výmeny rukojemníkov. Oznámil to riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Vasyľ Hrycak.
Suščenka zaradilo na svoj zoznam Spoločné centrum pre koordináciu vyhľadávania, prepustenia nezákonne zadržiavaných osôb, rukojemníkov a stanovenia miesta pobytu nezvestných osôb v oblasti protiteroristickej operácie. Centrum zriadila SBU.
"Je pre mňa ťažké komentovať, čo sa stane so Suščenkom. Môžem povedať len to, že bol zaradený na zoznam, ktorý zostavujeme v centre pre výmenu rukojemníkov," citovala Hrycaka na tlačovej konferencii v Kyjeve agentúra Ukrinform.
Šéf SBU dodal, že Ukrajina urobí všetko preto, aby dostala Suščenka do vlasti.
Suščenkov ruský advokát Mark Fejgin ešte v pondelok tvrdil, že Moskva by mohla vymeniť jeho klienta za Viktora Pavlenka, ktorého zatkli ukrajinské úrady v meste Rivne.
"Vo všeobecnosti dúfame, že Kremeľ bude súhlasiť s výmenou Suščenka za Viktora Pavlenka zatknutého v meste Rivne 8. októbra 2016," uviedol Fejgin, ktorého citovala agentúra Interfax-Ukrajina.
Podľa agentúry SBU 9. októbra informovala, že zatkla v meste Rivne podozrivého agenta ruskej vojenskej rozviedky. Jeho meno však SBU neuviedla.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala, že plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla 30. septembra v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
Na pojednávaní konanom 1. októbra súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka do 30. novembra. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra. Moskovský súd 27. októbra zamietol odvolanie voči uvaleniu väzby na Suščenka. Všetky pojednávania sa konali za zatvorenými dverami.
Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
Ukrinform potvrdil, že Suščenko je jeho zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".
Novinára udal "rodinný priateľ", ktorý kontaktoval ruskú FSB a tá Suščenka zatkla, uviedol začiatkom novembra advokát Fejgin. "Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko," povedal Fejgin.
V prípade uznania viny hrozí Suščenkovi až 20 rokov väzenia.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.