22. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Až na pol milióna nórskych korún sa môže vyšplhať pokuta, ktorú zaplatí nórsky úradujúci svetový šampión v šachu Magnus Carlsen za to, že sa o svoje názory po prehratej ôsmej partii súboja o titul majstra sveta v New Yorku odmietol podeliť s verejnosťou. Carlsen síce prišiel na tlačovú konferenciu po prvom nezdare vo finále s Rusom Sergejom Kariakinom (stav 3,5:4,5), ale po dvoch minútach čakania na svojho rivala bez slovka ospravedlnenia odišiel a už sa nevrátil. Nasledoval ho aj manažér Espen Ahdestein. Informoval o tom nórsky denník VG. Podľa predpisov Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) previnilec bude potrestaný znížením odmeny o 10%, čo v prípade celkového víťazstva bude zrejme až pol milióna z víťaznej sumy 5,5 mil. nórskych korún. V prípade, že Carlsen prehrá majstrovský súboj, pokuta sa mu odráta zo zárobku 3,5 mil. nórskych korún, čo činí 350 000. Z tejto sumy pôjde 5% pre usporiadateľa a zostávajúcich 5% pre potreby FIDE.
"Veľmi dobre Carlsenovi rozumiem. Prehral a nemal chuť sa s nikým baviť. Toto Sergejovo víťazstvo len poukazuje na to, aký je mentálne silný," povedal Kariakinov manažér Cyril Zangalis. "Zostávajú ešte štyri partie. A či zmeníme stratégiu? Uvidíme, sme však vo výhode a na konci sa chceme radovať," vravel tréner ruského šachistu Vladimir Potkin.
Kariakin, ktorý sa v ôsmej partii predstavil s čiernymi figúrkami, vyťažil zo školáckej chyby svojho súpera. Po časovej kontrole a 40 ťahoch sa Carlsen snažil o aktivitu, ale z pozície s vežou a pešiakmi nič nevyťažil. Keď obhajca titulu nevyužil možnosť na poistenie remízy v tzv. večnom šachu, vyzývateľ zaútočil s voľnými pešiakmi po nebezpečnej línii A a po 52 ťahoch prinútil súpera vzdať sa. "Moja momentálna pozícia má blízko k víťazstvu," uviedol Kariakin na webe spiegel.de.
V New Yorku sa hrá na dvanásť partií, zvíťazí ten, kto ako prvý dosiahne 6,5 bodu. V prípade remízového stavu bude nasledovať tajbrejk formou štyroch partií rapid šachu, prípadne po dvoch partiách, maximálne však desiatich bleskového šachu. Ak sa ani po nich nerozhodne, k slovu sa dostane náhla smrť - tzv. Armagedon šach.

Minister kultúry Marek Maďarič dnes ako zástupca predsedníckeho štátu Rady Európskej únie predsedal v Bruseli Rade ministrov pre kultúru a audiovíziu, ktorá je súčasťou formácie Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport. Prioritami slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sú z oblastí patriacich pod Ministerstvo kultúry (MK) SR audiovízia, kultúra a autorské práva, ktoré spadajú pod kompetenčnú pôsobnosť Rady EÚ pre konkurencieschopnosť. Ako ďalej agentúru SITA informoval referát styku s médiami MK SR, "počas zasadnutia vyvolali najväčšie diskusie najmä navrhované kvóty pre európske diela a finančné príspevky pre služby na požiadanie, princíp krajiny pôvodu a navrhovaná liberalizácia pravidiel reklamy".
Slovenské predsedníctvo sa v audiovizuálnej oblasti sústredilo najmä na prerokovanie návrhu revízie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách. Analyzovali sa všetky články návrhu smernice. Výsledkom analýzy je tzv. správa o pokroku, ktorá popisuje rokovania o najdôležitejších otvorených otázkach. Správa má informačný charakter a pomôže ďalším rokovaniam o návrhu úpravy audiovizuálnej smernice, ktoré sa uskutočnia v decembri, keď Slovensko ako predsedajúca krajina EÚ končí a na predsedníctvo sa od januára 2017 pripravuje Malta. Slovensko plánuje s Maltou predložiť kompromisný text, avizuje MK SR.
V oblasti kultúry sa slovenské predsedníctvo zaoberalo návrhom rozhodnutia Európskeho parlamentu o Európskom roku kultúrneho dedičstva, za ktorý má byť vyhlásený rok 2018. K tejto téme schválili na dnešnom rokovaní Rady ministrov pre kultúru a audiovíziu pozíciu rady pre ďalšie rokovania s Európskym parlamentom. Rada zároveň podporila návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu o rozšírení projektu Európskych hlavných miest kultúry na roky 2020 až 2033 o Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.
Súčasťou dnešného rokovania Rady ministrov pre kultúru a audiovíziu bola aj politická diskusia o Stratégii EÚ pre medzinárodné kultúrne vzťahy s prizvaným hosťom Francescom Bandarinom, námestníkom generálnej riaditeľky pre kultúru v UNESCO a prezentácia priorít Predsedníctva Malty, ktoré sa začne 1. januára 2017.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.