23. 11. 2016

LUX Film Prize

LUX Film Prize





Tohtoročnú filmovú cenu LUX získal film Toni Erdman režisérky Maren Adeovej. Laureátku ocenenia, ktoré každoročne udeľuje Európsky parlament (EP), dnes oznámil jeho predseda Martin Schulz.
Víťaznou snímkou jubilejného desiateho ročníka ocenenia sa stal film o zložitom vzťahu otca a dcéry. "Srdečne blahoželám tímu víťazného filmu. Tento film, ktorý je kombináciou čiernej komédie a vtipnej drámy, popisuje ťažký, nežný a niekedy absurdný vzťah medzi mladou ženou žijúcou v zahraničí a jej otcom," uviedol Schulz.
"Filmové umenie sa pred viac ako sto rokmi zrodilo v Európe a naša kinematografia predstavovala vždy svetovú špičku, čo sa týka kvality a nastoľovania aktuálnych tém. Víťazný film Toni Erdmann opisuje krízu súčasnej rodiny, ale vyjadruje aj nádej na jej prekonanie. Víťazovi aj ostatným finalistom srdečne gratulujem," pridal sa ku gratuláciám europoslanec Ivan Štefanec.
Do finále sa spolu s víťaznou snímkou dostali ešte dva filmy - Otvorila som si oči (A peine j'ouvre les yeux) režisérky Leyly Bouzidovej a Ja ako Tekvička (Ma vie de courgette) z dielne režiséra Clauda Barrasa. EP financuje výrobu titulkov pre filmy, ktoré sa dostanú do finále.
Predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie Silvia Costaová v tejto súvislosti pripomenula: "Sto filmov v priebehu desiatich rokov bolo v európskych kinách propagovaných vďaka cene LUX, ktorá im poskytla hlas a pritiahla záujem divákov. Cena LUX umožnila mnohým nezávislým režisérom a mladým autorom osloviť verejnosť v iných krajinách vďaka titulkom v 24 oficiálnych jazykoch EÚ."
O víťaznom filme každoročne rozhodujú europoslanci. Filmy troch finalistov s titulkami v 23 oficiálnych jazykoch EÚ sa premietajú v členských štátoch počas celej jesene. Cieľom filmovej ceny LUX je podpora európskych filmových diel, ich distribúcia v EÚ a prekonávanie jazykových bariér.

Copyright © TASR 2016