20. 11. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Národná platobná brána za prémiový obsah médií - Piano po piatich rokoch na Slovensku končí, predplatitelia však o službu neprídu. Ako pre SITA uviedol hlavný manažér Piano na Slovensku Stuart Ashford, Piano v Bratislave ako súčasť globálnej spoločnosti Piano nekončí, kancelária pokračuje. "Končí iba Piano národná platobná brána (paywall)". O konci Piana na Slovensku informuje firma na svojej webstránke. "Po vyše piatich úspešných rokoch, jednotný systém digitálneho predplatného Piano na Slovensku končí 31. decembra 2016. Nastal čas, kedy sú zapojené médiá pripravené rozvíjať svoje stratégie spoplatňovania digitálneho obsahu individuálne, bez potreby spolupracovať s inými médiami. Čitatelia, ktorí chcú naďalej pokračovať v čítaní plateného obsahu svojich obľúbených zapojených médií, tak budú mať od začiatku nového roku možnosť predplácať si digitálne prístupy osobitne," píše v tlačovej správe zverejnenej na https://www.pianomedia.sk a odkazuje na webstránky sme.sk a na tyzden.sk. Práve vydavatelia SME - Petit Press a .týždeň - W Press sú posledné z vydavateľstiev tlače na Slovensku, ktoré Piano ešte využívajú.
Piano ďalej v tlačovej správe o svojom odchode konštatuje, že po piatich rokoch jeho pôsobenia "bola celková misia slovenského Piana splnená - kritická časť slovenských čitateľov je ochotná platiť za obsah na internete. Čitatelia ukázali, že si vážia atraktívny, unikátny a kvalitný novinársky obsah, ktorý nenájdu na alternatívnych nespoplatnených weboch". .
Vydavateľstvo Petit Press čitateľom už od roku 2014 ponúka cez systém Piano aj samostatný prístup výlučne k obsahu na SME.sk, teda mimo národného paywallu, upozornil Tomáš Czwitkovics, projektový manažér Petit Pressu. "Keďže väčšina predplatiteľov mala objednaný práve tento typ predplatného, pre nich sa nič nezmení - všetky prístupové údaje zostanú zachované, objednané predplatné bude pokračovať," uviedol pre SITA Czwitkovics. Predplatiteľov národného paywallu Piano, ktorých predplatné trvá aj v novom roku 2017 budú informovať o možnostiach pokračovať.
Vlastný systém má pre .týždeň aj jeho vydavateľstvo W Press. Ako pre SITA konštatovala riaditeľka W Press Federika Homolková, "platobná brána a predaj vlastného digitálneho predplatného funguje v .týždni už od decembra 2015. Počet predplatiteľov všetkého digitálneho obsahu z dielne .týždňa odvtedy každým mesiacom narastá a príjmy z tohto druhu predplatného už prevyšujú príjmy z Piana". Pre predplatiteľov Piana, ktorí si zaplatili Piano na stránke .týždňa sa nič nemení. Pokiaľ majú platne predplatne Piana až do roku 2017, .týždeň im poskytne prístup na svojej stránke s nezmenenými prihlasovali údajmi, aké používali v Piane. Inou skupinou sú predplatitelia Piana, ktorí si Piano zaplatili na iných weboch a nie na .týždni. "Podľa pravidiel Piana nie sú akoby predplatiteľmi .týždňa a .týždeň na týchto predplatiteľov preto nemá kontakt," objasnila Homolková s tým., že pre nich majú špeciálnu ponuku. Šéfka W Pressu oceňuje prínos Piana na Slovensku, najmä to, že naučilo ľudí platiť za kvalitné informácie. Médiá, ktorá sa iba z inzercie nedokážu uživiť.
Piano Media s.r.o., od minulého roka iba Piano je pôvodom slovenská firma. Vznikla v roku 2011 a poskytuje vydavateľom know-how na spoplatenie internetového obsahu. Systém funguje tak, že predplatiteľ sa rozhodne ktoré médium zaplatením Piana podporí. Webstránka, na ktorej došlo k platbe automatický získa 40 percent, ďalších 30 percent sa rozdelí medzi médiá, podľa času, ktoré na nich užívateľ strávi. Zvyšných 30 percent získa Piano na prevádzkovanie systému. Piano bolo na Slovensku spustené 18. apríla 2011. Druhou krajinou bolo 16. januára 2012 Slovinsko a tretím štátom s národným systémom od 3. septembra 2012 Poľsko. V Slovinsku sa systém skončil v roku 2014 a v Poľsku tento rok. V roku 2014 spojením Piano Media s americkým Press+ vznikol globálny poskytovateľ systému pre digitálne predplatné médií. Následne v roku 2015 sa pôvodne slovenská firma Piano Media spojila s americkou spoločnosťou Tinypass, vzniklo tak globálne Piano, ktoré ponúka prístup k približne 1 200 titulom. Viac možno nájsť na https://www.pianomedia.sk a http://piano.io/.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.