19. 1. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Svetová rada motoristického športu odobrila predaj formuly 1. Novým majiteľom najväčšieho balíka akcií prestížneho seriálu sa stane americký mediálny gigant Liberty Media, ktorý zaň zaplatí firme CVC Capital Partners celkovo 4,4 miliardy amerických dolárov (3,9 miliardy eur). Súhlas Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) bol poslednou prekážkou transakcie, ktorú by mali podľa očakávaní dokončiť pred štartom novej sezóny 26. marca v Melbourne. "Počas stretnutia prezentovali zástupcovia nového vlastníka detailnú stratégiu do budúcnosti. Tešíme sa na spoluprácu," uviedla FIA vo vyhlásení.
Za mediálnou spoločnosťou Liberty stojí 75-ročný John Malone, podľa časopisu Forbes 184. najmajetnejší muž planéty. Výšku jeho imania odhadujú na 7,1 miliardy USD. Do športu už investoval kúpou klubu bejzbalovej MLB Atlanta Braves.
Liberty Media odkúpi sto percent podielov v materskej spoločnosti F1 Delta Topco. V marci 2017, keď by sa mala transakcia uzavrieť, bude mať Liberty Media v moci 35,5 percenta akcií "efjednotky". Investuje celkovo 4,4 miliardy USD a okrem toho prevezme súčasné záväzky F1 vo výške 4,1 miliardy USD.
CVC bola doteraz s 35,5 percentami väčšinovým vlastníkom Formula One Group, nasledovala americká finančná spoločnosť Waddell & Reed s vyše 20 percentami. Ecclestonovi patrí 5,3 percenta, prostredníctvom rodinného podniku Bambino Holdings ovláda ďalších 8,5 percent. Doterajší účastinári stále budú mať v moci 65 percent podielov a zastúpenie v rade riaditeľov. Pri uzatváraní obchodu sa operovalo s 8 miliardami USD ako s hodnotou F1 pri zarátaní dlhov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Sedem ľavicových uchádzačov o francúzsky prezidentský úrad dnes večer zabojuje o priazeň voličov v poslednej televíznej debate pred nedeľňajšími straníckymi primárkami. V predošlej debate divákov najviac oslovili traja exministri - Arnaud Montebourg, Manuel Valls a Benoit Hamon.
Manuel Valls, ktorý sa pre zámer uchádzať sa o prezidentský úrad vzdal premiérskej funkcie, má podľa divákov schopnosti na to, aby sa stal hlavou štátu. Na čele vlády stál v období teroristických útokov a je najhlasnejším obhajcom predlžovania výnimočného stavu.
Ľavicu si ale pohneval kritikou migračnej politiky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a snahou obmedziť prílev migrantov do Francúzska. Jeho súper v straníckych primárkach Vincent Peillon mu to počas druhej televíznej debaty rád pripomenul.
Ďalší z popredných uchádzačov o stranícku nomináciu, Benoit Hamon, sa zviditeľnil návrhom na uzákonenie tzv. univerzálneho príjmu - teda aby bola každému občanovi nezávisle od jeho sociálnej situácie poskytovaná od štátu rovnaká finančná dávka. Túto dávku vo výške 800 eur mesačne obhajoval aj Jean-Luc Bennahmias.
Najpresvedčivejšie vystupovanie televízni diváci prisudzujú Arnaudovi Montebourgovi. Ako jediný sa pri ostatnej televíznej debate odmietol zapojiť do rozpravy o legalizácii marihuany. Debatu na túto tému pred straníckymi primárkami označil za zbytočnú.
Francúzske médiá zachytili, že aktuálny francúzsky prezident Francois Hollande bol počas druhej televíznej debaty ľavičiarov v divadle a nesledoval ju. Odmietol povedať, ktorého zo siedmich ľavicových kandidátov v primárkach podporí. V kuloároch sa čoraz častejšie objavuje informácia, že to nebude ani jeden z nich, pretože má najbližšie k populárnemu exministrovi hospodárstva Emmanuelovi Macronovi.
Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách: prvé bude 23. apríla a druhé 7. mája. Podľa prieskumov verejnej mienky na postup do druhého kola ašpiruje kandidát pravice Francois Fillon, šéfka Národného frontu (FN) Marine Le Penová a bývalý člen vládnej Socialistickej strany (PS) Emmanuel Macron. Sondáže, naopak, neprajú kandidátovi ľavice, ktorý ešte len vzíde zo nedeľňajších primárok.

Copyright © TASR 2017