21. 1. 2017

Zomrel Michal Pavlata

Zomrel Michal Pavlata

Vo veku 71 rokov dnes zomrel po dlhej ťažkej chorobe herec, dablér, publicista a pedagóg Michal Pavlata. ČTK to povedal jeho brat, bývalý senátor Josef Pavlata.
Pavlata prešiel na začiatku počas svojej kariéry najprv divadlami v Kladne a Mladej Boleslavi, od roku 1969 potom hral cez 20 rokov v Prahe Na Poříčí v Divadle EFBuriana. Po troch sezónach v Divadle ABC sa stal v roku 1994 na ďalšiu takmer štvrťstoročie členom súboru Činoherného klubu. Jeho nezameniteľný hlas z neho urobil vyhľadávaného rozhlasového a tiež dabingového herca, nahovoril tisícky väčších aj menších rolí - napríklad Michaela Winslow v sérii Policajných akadémií alebo pilota TC v detektívnom seriáli Magnum.
Rodák z Kvasice na Kroměřížsku vyrastal na severe Čiech u Jablonca nad Nisou a už v detskom veku sa objavil na javisku ako recitátor. Koncom 60. rokov vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení a cez komplikácie, spôsobené otcovou emigráciou do Švajčiarska, sa stal uznávaným divadelným hercom. Len pred kamerou Michal Pavlata nikdy nedostal žiadnu naozaj výraznú príležitosť, hoci jeho filmografia číta na osem desiatok snímok.
Pavlata mal aj literárne vlohy, napísal napríklad niekoľko textov pre kapelu Rangers, tvoril scenáre rozhlasových relácií o populárnej hudbe a uplatnil sa aj v novinách ako sloupkař. Písal pre Lidové noviny, jeho futbalové postrehy vydával tiež denník Sport. Medzi rokmi 1999 a 2006 bol tiež členom Rady Českého rozhlasu.

Copyright © ČTK 2017