27. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump sa nezúčastní na tradičnej slávnostnej večeri Združenia spravodajcov Bieleho domu (WHCA), ktorá sa každoročne koná vo Washingtone.
WHCA združuje žurnalistov akreditovaných v Bielom dome. Slávnostnú večeru v americkej metropole organizuje od roku 1920 a zvyčajne sa na nej zúčastňuje prezident aj viceprezident USA. Úradujúci šéf Bieleho domu na nej spravidla vystupuje s humorne ladeným príhovorom.
Donald Trump však pravdepodobne nehodlá v tejto tradícii pokračovať, ako to oznámil v sobotu prostredníctvom svojho obľúbeného Twitteru. "Želám každému všetko dobré a majte úžasný večer," napísal v sobotňajšom tweete.
Dôvod svojej neúčasti neuviedol. Agentúra DPA však v tejto súvislosti pripomínajú jeho komplikovaný vzťah s americkým mainstreamovými médiami, ktoré obviňuje z nepriateľskej kampane voči svojej osobe a zo šírenia falošných informácií.
Tohtoročná slávnostná večera WHCA sa bude konať 29. apríla. Okrem novinárov a politikov sa na tejto benefičnej akcii zvyknú zúčastňovať aj celebrity a známe osobnosti. Z výťažku sa financujú štipendiá pre nadaných študentov žurnalistiky.


Copyright © TASR 2017


    
 
Tvorcovia britského sci-fi seriálu Doctor Who (2005), známeho aj pod názvom Pán času, predstavili trailer očakávanej desiatej sezóny, ktorú začne televízia BBC One vysielať 15. apríla. V polminútovej ukážke účinkujú titulný hrdina v podaní Petra Capaldiho, jeho spoločníčka Bill Potts (Pearl Mackie) a Nardole (Matt Lucas).
Desiata séria bude pritom poslednou pre Capaldiho, meno jeho nástupcu však zatiaľ neoznámili. Po desiatej sérii s projektom skončí aj doterajší hlavný tvorca Steven Moffat, po ktorom sa tejto úlohy ujme tvorca krimi seriálu Broadchurch (2013) Chris Chibnall. Spomínaná Pearl Mackie nahradí Jennu Coleman, ktorá v seriáli účinkovala v rokoch 2012 až 2015. V novej sezóne sa znova predstaví Michelle Gomez ako Missy.
Hlavnou postavou seriálu Doctor Who je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.