4. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Deniz Yücel je "nemecký agent", vyhlásil včera turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Takto označil v Turecku zatknutého novinára s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom Deniza Yücela, informovala agentúra Anadolu.
"Ako predstaviteľ Strany kurdských pracujúcich (PKK), ako nemecký agent sa táto osoba mesiac ukrývala na nemeckom konzuláte," povedal Erdogan.
Turecké úrady vzali Yücela do väzby a obvinili ho zo šírenia propagandy PKK a hnutia moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA a obviňovaného Ankarou zo zorganizovania vlaňajšieho nevydareného pokusu o vojenský prevrat v Turecku, pripomenula agentúra DPA.
Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v stredu vyhlásil, že Berlín očakáva od tureckých orgánov čo možno najrýchlejšie prepustenie Yücela, ktorý pracuje pre nemecký denník Die Welt.
Uväznenie novinára ešte v utorok večer kritizoval aj nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý v tejto súvislosti vyjadril pochybnosti, či Turecko chce byť právnym štátom.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje uvalenie vyšetrovacej väzby na novinára, ktorý sa sám prihlásil tureckým orgánom, za neadekvátny krok.
Yücel prišiel 14. februára na policajnú stanicu v Istanbule po tom, ako polícia po ňom začala pátrať v súvislosti s jeho článkami o počítačových útokoch, ktorých výsledkom bol únik e-mailov Erdoganovho zaťa, tureckého ministra energetiky Berata Albayraka.
Obsah Albayrakových e-mailov bol zverejnený vlani v septembri. Odhalil sa vďaka nim politický tlak, ktorý vláda vyvíja na turecké médiá, ako aj stratégie využívané na manipulovanie verejnej mienky na sociálnych sieťach.

Copyright TASR ©2017


Bývalý pakistanský vojenský líder a generál vo výslužbe Parvíz Mušarraf odštartoval televíznu kariéru ako politický analytik v talkshow na pakistanskej stanici BOL Network.
Program s názvom "Pakistan na prvom mieste s prezidentom Mušarrafom" mal premiéru v nedeľu a exlíder sa divákom prihovoril naživo z Dubaja v Spojených arabských emirátoch, kde teraz žije. Odpovedal na otázky týkajúce sa bezpečnostnej situácie v Pakistane, kde iba vo februári pri útokoch militantov zomrelo vyše 130 ľudí, uvádza agentúra Reuters.
Mušarraf, ktorý sa ujal moci počas vojenského prevratu v roku 1999 a odstúpil o deväť rokov neskôr v dôsledku masových protestov, mohol vlani opustiť svoju vlasť zo zdravotných dôvodov. Vďaka nim sa nemusel postaviť pred súd pre obvinenia z velezrady a iných údajných zločinov, ktoré však on opakovane odmieta.
Súdny proces proti bývalému prezidentovi iniciovala prokuratúra na podnet pakistanského premiéra Naváza Šarífa, ktorý bol zosadený počas zmieneného prevratu. Šaríf sa vrátil do kresla ministerského predsedu v roku 2013. Obvinenia vznesené proti Mušarrafovi boli zdrojom napätia medzi armádou a Šarífovou vládou.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.