3. 3. 2017

TV JOJ NEWS-1890

TV JOJ NEWS-1890

Televízia JOJ zaradí v prvú marcovú nedeľu do vysielania nový výpravný dobový seriál 1890.
Na zámok Betliar prichádza z Pešti známy detektív Jánoš Marton, ktorý sa pokúša rozuzliť okolnosti záhadnej vraždy slúžky. Ako zakrátko zistí, tento prípad ani zďaleka nie je tak jednoduchý, dokonca nejde o jediné podivné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti. Na Gemeri Martona víta rázny strážmajster Vilém Černý, ktorému detektívova prítomnosť nie je vôbec po chuti. Miestni obyvatelia tiež nie sú z Martonovho príchodu nadšení a krútia hlavou nad jeho vyšetrovacími metódami - sú totiž skeptickí k technickým vymoženostiam, pretože vyrastali vo viere v mágiu a povery. Marton s Černým tak stoja pred veľkou výzvou – prekonať vzájomnú antipatiu a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa dedinčanov démon a podľa Martona prvý sériový vrah v dejinách Uhorska.
Seriál tvorcovia pripravovali približne dva roky. Jeho dejiskom je Gemer - väčšina scén vznikla na tamojšom kaštieli Betliar a v jeho okolí. „Gemer je nepoznaný a je veľmi krásny, mám k nemu vzťah, tak som si vymyslel, že by bolo vhodné ho viac ukázať. Sú tam krásne scenérie, či už kaštieľ, alebo exteriéry,“ povedal režisér seriálu Peter Begányi.
Autorkou storylinov je Zuzana Dzurindová, o scenár sa postarali Peter Nagy, Rasťo Boroš a Soňa Čermáková Uličná, ktorá zároveň dohliadala na literárnu prípravu seriálu. Tvorcovia podľa vlastných slov nemali ambíciu robiť presnú dobovú rekonštrukciu. „Rozhodli sme sa ponúknuť divákom niečo, čo je zhruba zasadené do konca 19. storočia. Aj ten rok, ktorý máme v názve, je len približný. Dostávame sa do obdobia, v ktorom fungujú určité spoločenské súvislosti a vzťahy, čo je pre nás z dramatického uhla pohľadu veľmi zaujímavé obdobie, je to obdobie, keď sa v tých zaostalejších regiónoch Uhorska mieša viera v povery a mágiu, zatiaľ čo z Pešti už prichádzajú nové metódy, nová technika, nadšenie pre nové objavy. Toto nás nejakým spôsobom inšpirovalo a preto sme si zvolili túto dobu. Naozaj však nebolo našou ambíciou byť úplne vo všetkom dôsledný a z finančného hľadiska to ani nie je možné,“ poznamenala dramaturgička a scenáristka Soňa Čermáková Uličná. „Za seba môžem povedať, že ten pocit je naozaj dobrý a cítim aj nádej, že by sa to mohlo páčiť aj niekomu inému okrem nás,“ dodala.
V seriáli účinkujú slovenskí, českí a poľskí herci. V hlavných úlohách sa predstavia Ján Koleník a Stanislav Majer. Ďalšie z ústredných postáv stvárnia Martin Nahálka, Milan Ondrík, Lukasz Kos, Anikó Vargová, Danica Matušová či Filip Kaňkovský.
Televízia novinku spustí pri príležitosti 15. výročia svojho vzniku. „Keď sme do tohto seriálu vstupovali, ešte sme nevedeli, že bude vysielaný práve na 15. výročie vzniku televízie. Naším úmyslom bolo priniesť niečo nové a kvalitné. Napriek tomu, že to je historický seriál, tak je veľmi progresívny. Z televízneho pohľadu je to jeden z najkvalitnejších počinov, ktoré naša novodobá televízna história na Slovensku pozná,“ uviedol generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.
Námet seriálu sa podľa neho vedeniu televízie páčil i preto, že upriamuje pozornosť na Gemer. „Snažíme sa totiž pracovať nielen v Bratislave, ale aj v regiónoch. Toto je niečo, čo upriamilo pozornosť na Gemer a ja som šťastný, že televízia JOJ bola schopná niečo také zorganizovať. Sme na tento seriál pyšní a veríme mu, preto sme ho aj nasadili na jedno z najťažších 'bitevných polí',“ podotkol Grega, ktorý zároveň formuloval i záväzok televízie do budúcna. „Chcem dať záväzok, že budeme naďalej chodiť do regiónov a budeme vyhľadávať atraktívne miesta pre nakrúcanie ďalšej tvorby, filmov a seriálov. Je to naša misia ako manažérov, ale aj ľudí a občanov Slovenska. Chceme, aby sa tieto oblasti rozvíjali, aby tam bola kultúra a aby tam chodili ľudia na turistiku a boli pyšní na to, kde žijú, pretože majú byť na čo pyšní,“ uzavrel.
Novinka má spolu 13 epizód, ktoré plánuje televízia vysielať každú nedeľu v prime time. Prvý diel uvedie 5. marca o 20:35.

2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.