26. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Stovky novinárov pracujúcich pre viacero talianskych médií vstúpili včera do štrajku. Protestovali tak proti návrhu tamojšej vlády, na základe ktorého sa o štátne dotácie budú môcť v Taliansku uchádzať zahraničné médiá či napríklad talianske výrobné podniky s oblečením.
Do štrajku sa zapojili napríklad novinári z talianskych tlačových agentúr ANSA či Adnkronos. Ich protest kolidoval so summitom, ktorý sa v Ríme konal pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv tvoriacich jeden zo základov terajšieho európskeho spoločenstva.
Včerajší deň bol podľa novinárov z ANSA "dôležitým dňom pre Európu a pre Taliansko" a práve preto ho chce vyše 800 talianskych žurnalistov využiť na to, aby upozornili na svoje problémy.

Americký imigračný sudca v Chicagu udelil v piatok azyl 18-ročnému Singapurčanovi, ktorého priviedla kritika vlády v jeho internetových blogoch do väzenia.
Sudca Samuel Cole v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že Amos Yee preukázal, že bol v Singapure prenasledovaný pre svoje politické názory a môže preto zostať v USA.
Imigrační úradníci zadržali tínedžera v decembri, po prílete do Chicaga, hneď na letisku. Jeho obhajkyňa Sandra Grossmanová povedala, že by mohol byť prepustený už v pondelok. Jej mandant je vraj radosťou bez seba.
Mládenec tvrdil, že sa bojí vrátiť do Singapuru, kde bol už dvakrát vo väzení.
Nie je jasné, či sa právnici zastupujúci vládu proti rozhodnutiu odvolajú.

Copyright TASR ©2017

Približne 100 novinárov a aktivistov za slobodu prejavu demonštrovalo v sobotu v Mexiku proti vražde miestnej novinárky.
Miroslavu Breachovú, ktorá pracovala pre noviny La Jornada, zastrelili vo štvrtok v zväzovom štáte Chihuahua na severe Mexika.
Demonštranti sa zišli v tamojšom meste Ciudad Juárez a dožadovali sa vyšetrovania. Niesli transparenty so sloganmi ako "Zabíjaním novinárov nezabijete pravdu".
Tento mesiac ide už o tretiu vraždu novinára v krajine, informovala agentúra AP. V štáte Veracruz bol 19. marca zavraždený Ricardo Monlui a v štáte Guerrero 2. marca Cecilio Pineda Birto.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.