28. 3. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Rodiny z USA posielali a naďalej posielajú finančné prostriedky emeritnému trnavskému arcibiskupovi Jánovi Sokolovi. Uviedla to dnes na pojednávaní Sokol verzus vydavateľ časopisu Týždeň W Press svedkyňa Ľubica S., ktorá žije striedavo v USA a na Slovensku, je s ním v kontakte a krátky čas pracovala aj na Arcibiskupskom úrade (ABU) v Trnave. Účel použitia týchto prostriedkov, medzi odosielateľmi ktorých je aj svedkyňa osobne, boli dobročinné účely, výstavba domova dôchodcov v Jacovciach a v uplynulom čase aj kostolov na viacerých miestach Slovenska.
Prostriedky na domov zasielali americkí Slováci podľa jej slov z dôvodu, že si viacerí mysleli, že sa na starobu vrátia na Slovensko a dožijú v tomto zariadení. Svedkyňa uviedla, že komunita Slovákov v Amerike bola pohoršená, keď vyšiel článok, ktorý poukazoval na možné spreneverenie peňazí od manželov Garbovcov z USA, ktorí poukázali na adresu arcibiskupstva 1,5 milióna dolárov. Svedkyňa uviedla, že ona sama prekladala testament, kde "menovali, že po ich smrti bude dostávať peniaze".
V procese bývalý arcibiskup Sokol žaluje časopis Týždeň za články z mája 2009. Podľa nich mal ešte v roku 1998 previesť pol miliardy slovenských korún (16,6 milióna eur) za predaj cirkevných pozemkov na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Štefana Náhlika. Ide o nové súdne konanie v tejto veci po tom, ako Ústavný súd (ÚS) SR v júni 2015 vrátil vec na ďalšie konanie. Strany sa stretli na OS už v roku 2012, kedy rovnaká sudkyňa ako teraz žalobu zamietla. Sokol následne podal odvolanie, ktoré zamietol Krajský súd v Trnave, neúspešné bolo aj jeho dovolanie na Najvyššom súde SR. ÚS však rozhodol, že základné práva arcibiskupa Sokola v súvislosti s týmto súdnym sporom boli predtým porušené. Emeritný arcibiskup žiada ospravedlnenie a sumu 50.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. V prípade úspechu deklaroval túto sumu darovať na charitatívne účely.
Svedkyňa Ľubica S. dnes uviedla, že bola najmenej jeden raz za svojho pôsobenia na ABU účastná na sekretariáte arcibiskupa návštevy Štefana Náhlika. Účel návštevy nepoznala, ale nakoľko prišiel s ekonómom ABU, predpokladala, že išlo o ekonomické záležitosti. Ján Sokol podľa jej vyjadrenia proti záujmom cirkvi nikdy nekonal.

Copyright © TASR 2017